Sikaruttoa pelätään ja villisianmetsästys kiihtyy loppuvuotta kohti — Kaakkois-Suomi on vilkkainta villisika-aluetta

Kai Skyttä

Porsaatonta villisikaa saa metsästää ympäri vuoden, mutta naaras, jota vuotta nuorempi jälkeläinen seuraa, on rauhoitettu maaliskuun alusta heinäkuun loppuun.
Porsaatonta villisikaa saa metsästää ympäri vuoden, mutta naaras, jota vuotta nuorempi jälkeläinen seuraa, on rauhoitettu maaliskuun alusta heinäkuun loppuun.

Villisikojen metsästys on kasvussa koko Suomessa, kertoo Suomen sikayrittäjät. Yhdistys perustaa arvionsa sikanäytteiden määrään.

Syyskuun loppuun mennessä Elintarviketurvallisuusvirastoon Eviraan oli saapunut 303 näytettä, kun koko viime vuodenmäärä oli yhteensä 366. Vastaanotetuissa näytteissä ei ole esiintynyt afrikkalaista sikaruttoa.

Sikayrittäjät käynnisti keväällä villisianmetsästyksen aktivointihankkeen, jolla tuetaan metsästysseuroja entistä tehokkaampaan toimintaan. Hankkeella on kaksi tavoitetta: vähentää villisikakantaa Suomessa sekä tarkkailla, onko afrikkalainen sikarutto levinnyt Suomeen.

Jokaisesta metsästetystä luonnonvaraisesta villisiasta metsästysseurat saavat 90 euroa. Maksun ehtona on näytteen lähettäminen Elintarviketurvallisuusviraston Eviran tutkittavaksi.

Sikayrittäjien maksaman avustuksen lisäksi Evira maksaa näytepalkkiota metsästetyistä tai kuolleena löydetyistä luonnonvaraisista villisioista. Jokaisesta lähetetystä villisikanäytteestä maksetaan 40 euroa. Naaraspuolisesta villisiasta maksetaan lisäksi 60 euroa, jos mukaan on liitetty villisiasta otettu kohtunäyte.

Sikayrittäjien mukaan lauantaina alkanut hirvenmetsästyskausi aktivoi myös villisianmetsästystä, ja aiempien vuosien kokemusten perusteella loppuvuosi on tehokkainta pyyntiaikaa.

Eniten tänä vuonna villisikoja on metsästetty Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueella. Tämä on Sikayrittäjien mukaan luonnollista, sillä kannan arvioidaan olevan kaakossa suurin.

Kaakkois-Suomesta on tähän mennessä lähetetty Eviraan 198 näytettä, joista Etelä-Karjalasta 119 ja Kymenlaaksosta 79. Kunnittain eniten näytteitä on lähetetty Lappeenrannasta (47), Parikkalasta (25) ja Lapinjärveltä (24).

Ensimmäinen avustuserä puolen vuoden seurantajaksolta maksetaan seuroille lokakuun aikana. Yhteensä 80 metsästysseuraa saa avustusta. Tähän mennessä näytteitä on lähetetty kaikkiaan 48 kunnasta.

Afrikkalainen sikarutto uhkaa sikataloutta

Afrikkalainen sikarutto (ASF) on sikojen ja villisikojen vakava verenvuotokuumetauti.

Tauti on levinnyt luonnonvaraisten villisikojen välityksellä ja ihmisen toiminnan kautta Suomen lähialueille Baltiaan ja Venäjälle.

Taudin leviäminen Suomeen olisi merkittävä takaisku suomalaisen sianlihan viennille ja kohtalokas koko suomalaisen ruoantuotannon toimivuuden kannalta.

Afrikkalainen sikarutto ei tartu ihmiseen.

Lähde: Suomen Sikayrittäjät ry

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.