Nuoren suunnittelijan puvussa näkyy ilmastonmuutos — Henna Koskimäki suunnitteli modernisti klassisen puvun Linnan juhliin

Sääkartat nyt ja sata vuotta sitten inspiroivat pukusilkin painatusta. Vestonomiopiskelija toteutti puvun valtakunnan arvokkaimpaan juhlaan tutulle kansanedustajalle.

Henna Koskimäki (vas.) ja Ella Reikko viimeistelivät tiistaina iltapukua, jossa savonlinnalainen kansanedustaja Heli Järvinen astelee torstaina Linnan juhliin. Silkin painokuvio on saanut inspiraationsa sääkartoista.
Henna Koskimäki (vas.) ja Ella Reikko viimeistelivät tiistaina iltapukua, jossa savonlinnalainen kansanedustaja Heli Järvinen astelee torstaina Linnan juhliin. Silkin painokuvio on saanut inspiraationsa sääkartoista.

Tänään torstaina television ääressä Linnan juhlia seuraa silmä tarkkana lappeenrantalaislähtöinen Henna Koskimäki. Hänellä kättelyjonojen etenemisen tarkkailuun on henkilökohtainen syy: kansanedustaja Heli Järvinen (vihr.) astelee juhliin vestonomiopiskelija Koskimäen suunnittelemassa puvussa.

Ihan jokaiselle opiskelijalle ei osu kohdalle puvun suunnittelua valtakunnan arvokkaimpaan juhlaan. Koskimäki sai mahdollisuuden ainutlaatuiseen tilaukseen sen kautta, että Heli Järvinen on Koskimäen äidin ystävätär.

— Asiasta oli puhetta Helin kanssa jo muutama vuosi sitten ja tänä syksynä sitten tuli tilaus.

Kansanedustaja antoi suunnitteluun vapaat kädet

Koskimäki on suunnitellut ja valmistanut puvun yhdessä ystävänsä Ella Reikon kanssa. Kaksikko sai puvun tilaajalta vapaat kädet suunnitteluun.

— Heli on aina halunnut puvuillaan tuoda esiin nuoria, vielä tuntemattomia suunnittelijoita. Tällainen tilaisuus merkitsee aivan valtavasti ja on suuri kunnia meille, Koskimäki kertoo.

En kieltäydy, jos uusia tilauksia Linnan juhlien puvuista tulee jatkossakin. — Henna Koskimäki

Puvun viimeistely oli haastatteluhetkellä tiistai-iltapäivänä kiivaimmillaan. Koskimäki paljastaa, että puvun kankaana on tekijöidensä itse suunnittelema silkki sinisen ja violetin sävyissä.

— Ella sai inspiraation ilmastonmuutoksesta kertovan kankaan painatukseen Suomen sääkartoista itsenäistymien ajalta ja nykyhetkestä.

Muutoin puku on Koskimäen mukaan klassinen suurine helmoineen ja kiinteine yläosineen. Moderniutta tuo epäsymmetrinen leikkaus, kaksinkertainen helma ja irrotettava hiha.

Puku valmistuu viimeistään juhlan aattona

Keskiviikkona suunnittelijat vievät puvun Järviselle kotiin. Puku saa riippua viimeisen yön suorassa vaatepuulla. Ennen sitä on myös luvassa valokuvaussessio.

Koskimäki opiskelee vaatetusalaa Metropolia ammattikorkeakoulussa Helsingissä. Vestonomiksi hänen on tarkoitus valmistua ensi keväänä. Vaikka vaateompelu ja -suunnittelu kuuluvat Koskimäen osaamiseen, valmistuttuaan häntä kiinnostaa kaupallinen vaatetusala ja esimerkiksi sisäänostajan työt.

— En kuitenkaan kieltäydy, jos uusia tilauksia Linnan juhlien puvuista tulee jatkossakin, Koskimäki vinkkaa.

Uusimmat uutiset

Kommentoidut