Imatralla oli 50 kaupunkipyörää, mutta käyttökertoja tuli kesän aikana vain 231 — Käyttömukavuus sai kaikkein heikoimman arvion: "Sovellus kaatui ja toivo meni"

Avoinna on, nähdäänkö Imatralla kaupunkipyöriä ensi kesänä.

Taneli Toikka

Imatran kaupunkipyörähanke myöhästyi, joten pyörät saatiin käyttöön vasta aivan heinäkuun lopulla.

Easybike toi heinäkuun lopulla Imatralle 50 kaupunkipyörää. Pyörillä ajettiin kesän aikana yhteensä 231 matkaa. Pyöriä oli alkuun Imatrankoskella, Keskusasemalla ja Vuoksenniskalla. Kolmesta pääparkista pyörät levisivät yhteensä 15. pyöräparkkiin ympäri Imatraa.

— Kaupunkipyörien tuloon suhtauduttiin Imatralla tosi myönteisesti, mutta käyttäjämäärät olisivat voineet olla isompiakin, kaupungininsinööri Päivi Pekkanen summaa kokeilun tulokset.

Käyttäjinä nuoria aikuisia

Imatran kaupunki teki yhteenvedon käyttökokemuksista. Eniten (33 prosenttia käyttäjistä) pyörillä ajoivat 19—29-vuotiaat. Sovelluksen ladanneista 233 oli suomalaisia ja 39 ulkomaalaisia. Ulkomaalaisista venäläisten osuus oli suurin.

Eniten pyörää käytettiin kauppa- ja asiointimatkoille, sekä kodin ja työn tai opiskelujen välisen matkan taittamiseen. Keskimääräinen matka, joka pyörällä ajettiin oli 1,4 kilometriä.

Yhteenvedossa todetaan, että pyöriä oli hyvin saatavilla ja käyttösovellusta pidettiin pääosin kätevänä. Pyörien hintaan suhtauduttiin myös myönteisesti. Heikompaa palautetta sai raskas ja vaihteeton kaupunkipyörämalli. 25 prosenttia käyttäjistä oli erittäin tyytymättömiä pyörien käyttömukavuuteen.

— Pyörien käyttömukavuus sai kyselyssä kaikkein heikoimman arvion. Vaikuttaa siltä, että pyörän ominaisuudet hillitsivät ajohaluja. Otollinen pyöräilyaika jäi myös aika lyhyeksi, kun pyörät tulivat Imatralle vasta heinäkuun lopulla. Aktiivinen käyttöaika kesti käytännössä kuukauden, Pekkanen kertoo.

Vain 26 käyttäjää vastasi kyselyyn

Avoimissa palautteissa pyörät saavat jonkin verran kovaa kyytiä. 

— Asiakaspalvelusta ei saanut ketään kiinni, ei edes arkisin. Sovellus kaatui ja toivo meni. Ei ikinä enää, huono palvelu, huono ohjelmisto ja mikä pahinta ihan kamalat pyörät käyttämättömänä kaupungissamme, eräässä kitkerässä palautteessa todetaan. 

Yhteensä käyttäjäkyselyyn vastasi 26 henkilöä. Avoimissa vastauksissa oli myös positiivista palautetta. 

— Hienoa, että kaupunkipyöriä on Imatralla!

Ensi kesä on avoinna

Käyttäjäkyselyssä selvisi myös se, että kaupunkipyöriä toivotaan Imatralle myös ensi kesäksi. Se kuitenkin riippuu siitä, löytyykö hankkeelle kiinnostuneita yrittäjiä. Kesän 2018 ajan kokeilu pyöri yhden sesongin hankerahoituksella.

— Tulevalle kesälle ei ole varattu rahaa kaupunkipyöriin, joten kaikki riippuu siitä, löytyykö hommaan halukasta yrittäjää, Pekkanen sanoo.

Kaupunkipyöriä oli Imatralla käytössä ensi kerran kesällä 2017, tuolloin yrittäjä Jani Telkän toimesta.

Juttua muokattu perjantaina 23.11 kello 7.26. Korjattu, että kaupunkipyöriä oli Imatralla jo kesällä 2017 paikallisen yrittäjän toimesta.