Kanavan salakuljetus kytkeytyy suureen rikosvyyhtiin

Saimaan kanavan salakuljetukseen liittyy joukko rikollisia Suomen ulkopuolella. Samalla veneellä on tuotu ihmisiä laittomasti maahan ainakin neljä kerta aikaisemmin.

Rajavartiolaitos

Rikostutkijoiden kuvista näkyy, kuinka ahtaissa tiloissa salakuljetettuja on piiloteltu. Kätköissä pitäminen olisi saattanut estää salakuljetettujen hapensaannin tai tehdä pelastautumisen mahdottomaksi, jos vene olisi joutunut onnettomuuteen. Kuvassa veneen portaiden ala oleva luukku lattian alla olevaan tilaan.

Rajavartiolaitos

Yksi luukku oli maton alla veneen lattiassa.

Rajavartiolaitos

Metallisten rakennekaarien päälle on asetettu matto, jonka päällä matalaan tilaan piiloutunut ihminen on maannut.

Rajavartiosto uskoo Saimaan kanavan salakuljetuksen olevan huolellisesti organisoitua ammattilaisten työtä.

Tällä hetkellä kiinniotettuna ovat veneessä olleet venäläiset: kaksi miestä ja yksi nainen. Heidän tehtävänään on ollut ainakin salakuljetettujen tuominen rajan yli.

Vanhempi veneessä olleista miehistä on sen omistaja.

Tutkinnanjohtaja Juho Vanhatalo Suomenlahden merivartiostosta kertoo, että tapaukseen liittyy myös muita tekijöitä.

— Mukana on ollut varmuudella ainakin Venäjällä toimineita rikollisia. Auki on vielä se, kuka toimintaa johtaa, etsii asiakkaat, järjestää heidät lähtömaasta Venäjälle ja kerää rahat, Vanhatalo kertoo.

Rikoksen tekotapa viittaa järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

— Tämäntasoiset rikokset edellyttävät kontakteja, tarkkaa organisointia ja kalustoa. Osa mukana olevista on luultavasti ammattimaisia ihmissalakuljettajia, Vanhatalo tarkentaa.

Vene on käynyt Suomen puolella useita kertoja aiemmin. Rajavartioston mukaan sillä on salakuljetettu ihmisiä Suomeen ainakin neljä kertaa aiemmin.

Tapaukseen kytkeytyy rikostutkijoiden käsityksen mukaan myös vuonna 2015 tehtyjä salakuljetuksia.

Suomenlahden merivartioston ja Kaakkois-Suomen rajavartioston lisäksi tutkinnassa on mukana Venäjän turvallisuuspalvelu FSB ja Euroopan poliisivirasto Europol.

Salakuljetetut ovat kertoneet rikostutkijoille olevansa kotoisin Jemenistä.

Kaikki ovat hakeneet Suomesta turvapaikkaa, ja heitä pidetään vastaanottokeskuksessa.

Tutkijoiden käsityksen mukaan ryhmän jäsenet eivät olleet entuudestaan tuttuja toisilleen.

— Jemeniläiset ovat päätyneet Suomeen hyvin erilaisia polkuja. Osa on saattanut tulla epäiltyjen rikollisten järjestäminä Jemenistä asti, toiset mahdollisesti vasta Venäjältä, Vanhatalo kertoo.

17 ihmistä piilossa

Rajavartiolaitos paljasti 17 ihmisen salakuljetuksen Saimaan kanavalla 6. päivä kesäkuuta. Rajatarkastuksen aikana salakuljetetut olivat kätkettyinä esimerkiksi veneen säilytyslokeroihin.

Epäiltynä on kaksi venäläistä miestä ja yksi nainen. Salakuljetettujen uskotaan olevan Jemenistä.

Epäillyt laskivat salakuljetetut maihin Pappilanniemessä ja jatkoivat matkaansa Lappeenrannan huvivenesatamaan. Epäillyt pidätettiin satamassa ja salakuljetut otettiin talteen Pappilanniemessä.

Tekijöitä epäillään ainakin törkeän laittoman maahantulon järjestämisestä ja mahdollisesti pahoinpitelystä. Törkeän laittoman maahantulon järjestämisestä rangaistaan sakoilla tai enintään kahden vuoden vankeudella.

Tutkintaa johtaa Suomenlahden merivartiosto. Lisäksi mukana on Kaakkois-Suomen rajavartiosto ja Kaakkois-Suomen poliisi. Rikosten ulkomailla tapahtunutta osaa tutkii Venäjän turvallisuuspalvelu FSB sekä Euroopan poliisivirasto Europol.

Petteri Lindholm

Luetuimmat

Uusimmat uutiset