Rautjärvi suunnittelee elinvoimaa uudelle vuodelle — Tasapainoinen talousarvio antaa sijaa määrärahoille

Aloite maksuttomaan varhaiskasvatukseen siirtymisestä kaatui viimein. Lisäksi Eksoten asiakasmaksujen korotus sai käsiä ilmaan ahkeraan.

Jasmin Ojalainen

Jouluruokailun jälkeen käytiin asiaan. Keskustalaisilla oli edessään Matti Vanhasen naamalla koristetut vihreät jouluämpärit.
Jouluruokailun jälkeen käytiin asiaan. Keskustalaisilla oli edessään Matti Vanhasen naamalla koristetut vihreät jouluämpärit.

Rautjärven kunnanvaltuusto kokoontui lähes täysilukuisena viimeisen kerran tänä vuonna. Uusi vuosi näyttäytyy plusmerkkisenä, sillä talousarvioesitys on ylijäämäinen 111 137 euron verran. Budjettia ovat tasapainottaneet muun muassa ennakoitua paremmin kehittyneet väkiluku ja verotulot.
— 19 000 euroa oltiin elokuussa miinuksella. Tässä näkyy se, että vuosi on mennyt paremmissa merkeissä kuin se alkoi. Vaikka tulos oli pikkuisen miinuksella, alijäämät on saatu pois, totesi kunnanjohtaja Harri Anttila.

Anttila antoi kuitenkin varoituksen sanan siitä, että taloussuunnitelma vuodelle 2019 on optimistinen. Saavutetun maksutason säilyminen on oletettavasti epätodennäköistä, Anttila pohjusti.

Eksoten palvelumaksut jakoivat valtuustoa

Puheenvuoroissa vilahtelivat myös Eksoten palvelumaksut. Teemu Europaeuksen esittämän keskustaryhmän linjauksen mukaan Eksoten henkilökunnan palkankorotukset hoidettaisiin asiakasmaksuja korottamalla muun muassa palvelujen säilymiseksi.

Tätä vastusti SDP. Timo Paajanen (sd.) esittikin kirjauksen poistamista talousarviosta, ja asiasta äänestettiin nimenhuudossa. Paajasen ehdotus kaatui äänin 12—9 ja valtuustoryhmä jätti asiasta eriävän mielipiteen.

Lisärahaa koulurauhan säilymiseen

Lisäresursseja Rautjärvellä varataan levottomuuden kitkemiseksi kouluympäristössä. Kunta valmistautuu 22 000 euron määrärahaan koulukuraattorin palkkaamiseksi, mikäli Eksote ei vastaa tarpeeseen. Kunnan budjetista 57 prosenttia menee Eksoten palveluihin.

Aiheeseen linkittyi myös aloite maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilusta. Viime kokouksessa enemmistön ääni halusi menokurista johtuen selvittää sen tarkemmat kustannukset.

Nyt pallopeli valtuustoryhmien välillä päättyi Europaeuksen ehdotukseen, että kunnassa ei siirrytä maksuttomaan varhaiskasvatuksen kokeiluun vuoden 2018 aikana eikä siihen varata määrärahaa. Tätä kannatettiin luvuin 12—9.

Ensi vuonna Rautjärvellä investoidaan lähes miljoonalla eurolla infrastruktuurin ylläpitämiseksi. Suurimpia linjauksia on Simpeleen kaavoituksen käynnistäminen. Päivitettyä kuntastrategiaa ajaa elinvoima, jonka konkretisoitumista toivottiin puheenvuoroissa.

Fakta: Valtuustossa havaittua

Kokouksen kesto: 83 minuuttia.

Istuntovahvuus: 21 varsinaisesta valtuutetusta läsnä oli 19.

Poissa: Petteri Laaksonen (kok.), jota tuurasi Esa Kourujärvi (kok.). Harri Vuorelan (sd.) tilalla oli Jarmo Kolehmainen (sd.).

Vuoden viimeisiä puheenvuoroja: Liisa Terävä (sd.), joka iloitsi kuntalaisten aktivoitumisesta, Taina Lonka (kesk.), joka kuvasi valtuustokauden alkua värikkääksi ja Harri Anttila (kj), jonka mukaan valtuusto on tuonut kaudelle uutta keskustelua.

Erityistä: Valtuusto nautti jouluruokailun ennen kokousta.

Luetuimmat