Napinkulmassa sijaitseva vaatekauppa Geox on vaikeuksissa ilman venäläisturisteja: "Tilanne on hyvin hankala" – Kun venäläisiä ei ole, myös Vuoksen kala pitää ovet suljettuna

Geoxin yrittäjän Oleg Levchukovin mukaan paikallisten asiakkaiden osuus myynnistä on enintään viisi prosenttia. Vuoksen kalan yrittäjä Inna Loikkanen sanoo, että suomalaiset valitsevat kalakaupan sijaan mieluummin isot marketit.

Santeri Tynkkynen

Oleg Levchukov on pitänyt vaate- ja kenkäkauppa Geoxia Napinkulmassa seitsemän vuotta. Nyt tilanne on koronasta johtuen hankala.
Oleg Levchukov on pitänyt vaate- ja kenkäkauppa Geoxia Napinkulmassa seitsemän vuotta. Nyt tilanne on koronasta johtuen hankala.

Napinkulmassa sijaitsevan vaatekauppa Geoxin ikkunaan on ilmestynyt loppuunmyynnistä kertovat laput.

Tuotteita myydään tällä hetkellä alennuksella ja lähitulevaisuus näyttää, sulkeeko liike lopullisesti ovet.

Yrittäjä Oleg Levchukovin mukaan paikallisten asiakkaiden osuus myynnistä on enintään viisi prosenttia. Hän odottaakin kuumeisesti Venäjän rajan aukeamista.

– Tilanne on hyvin hankala, hän kuvailee.

Oleg Levchukov omistaa yhdessä vaimonsa kanssa myös viereisen Kuoma-kenkäkaupan, jossa tilanne on sama.

Joonas Tapaninen

Liikkeen ikkunassa kerrotaan loppuunmyynnistä.
Liikkeen ikkunassa kerrotaan loppuunmyynnistä.

"En tiedä, mitä pitäisi tehdä"

Levchukov on ollut yrittäjänä Napinkulmassa seitsemän vuotta. Hän omistaa molemmat liiketilat ja on Napinkulman osakkaana 3,6 prosentin omistuksella.

– Vaikka lopettaisin liikkeen, minun pitää joka tapauksessa maksaa vastike. En todellakaan tiedä, mitä pitäisi tehdä. En haluaisi lopettaa yritystä, hän sanoo.

Koronatilanteen lisäksi kesäaika on muutenkin hankala liikkeille, jotka myyvät talvikenkiä ja -vaatteita.

– Sesonki alkaa elo-syyskuussa ja toivon, että Venäjän raja aukeaisi siihen mennessä.

Levchukov kertoo saaneensa valtiolta koronatukea hieman alle 3 000 euroa, mutta tuet eivät kata edes kuukauden tuloja. Levchukov myös ymmärtää koronarajoitteet ja on itsekin huolissaan virustilanteesta.

– Tämä on tasapainottelua rahan ja terveyden välillä, hän sanoo.

Tällä hetkellä minun pitää vain odottaa, että tilanne piristyisi. Toivottavasti rajat aukeaisivat, niin voisin avata kaupan. — Inna Loikkanen

Vuoksen kala toistaiseksi suljettuna

Tilanne on hankala myös Rajapatsaalla sijaitsevalla Vuoksen kalalla. Yrittäjä Inna Loikkanen kertoo, että kalakauppa sulki ovensa heinäkuun alussa.

– Ei ole asiakkaita, kun venäläiset eivät pääse Suomeen, hän sanoo.

Hänen mukaansa myynti on pudonnut koronaviruksen takia lähes 90 prosenttia. Hänen mukaansa suomalaiset eivät ole tällä hetkellä ostovoimaisia, josta pienet liikkeet kärsivät.

– Kaikki menevät isoihin marketteihin, hän harmittelee.

Inna Loikkasen mukaan viime vuosi oli Vuoksen kalalle huippuvuosi. Yrityksen liikevaihto oli yli 560 000 euroa ja tilikausi 30 000 euroa plussalla.

– Nyt kaikki on romahtanut täysin.

Santeri Tynkkynen

Vuoksen kala pitää ovet toistaiseksi suljettuna, koska asiakkaita ei ole tarpeeksi.
Vuoksen kala pitää ovet toistaiseksi suljettuna, koska asiakkaita ei ole tarpeeksi.

Kalakauppa aukeaa, jos raja aukeaa

Vuoksen kalan yrittäjä Inna Loikkanen kertoo seuraavien kuukausien näyttävän millaiseksi yrityksen tulevaisuus muodostuu. Hän on hakenut apurahaa Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskukselta (Ely), mutta päätöstä ei ole tullut.

– Yritän nyt hakea toista avustusta, Loikkanen kertoo.

Vuoksen kalalla on Loikkasen lisäksi viisi työntekijää, jotka ovat tällä hetkellä lomautettuna. Loikkanen ei vielä osaa sanoa, miten pitkään kalakaupan ovet ovat kiinni.

– Tällä hetkellä minun pitää vain odottaa, että tilanne piristyisi. Toivottavasti rajat aukeaisivat, niin voisin avata kaupan.