Stora Enson Imatran tehtaiden yt-neuvottelut ovat loppusuoralla: Lopputuloksen pitäisi olla selvillä pääsiäiseen mennessä

Paperiliitto jätti oman neuvotteluesityksensä maanantaina. Työntekijäpuoli toivoo, että henkilöstövähennykset kuitattaisiin tulevilla eläköitymisillä.

Matti Veijalainen

Stora Enso sulkee paperikone kuutosen Kaukopäässä. Yt-neuvotteluissa liipaisimella on lähes 80 työpaikkaa.
Stora Enso sulkee paperikone kuutosen Kaukopäässä. Yt-neuvotteluissa liipaisimella on lähes 80 työpaikkaa.

Helmikuussa käynnistyneet Stora Enson Imatran tehtaiden yt-neuvottelut ovat yhä kesken. Tehtaanjohtaja Mikko Niemisen mukaan lomakausi ja avainhenkilöiden poissaolot jonkin verran hidastavat yt-neuvottelujen etenemistä. Neuvotteluja käydään eri henkilöstöryhmien kanssa vielä tälläkin viikolla.

— Loppusuoralla ollaan, Nieminen kertoo.

Minna Mäkinen

— Me haluaisimme säilyttää kaikki työpaikat, kertoo Mika Hatakka, Paperiliiton Kaukopään osaston 21 puheenjohtaja.
— Me haluaisimme säilyttää kaikki työpaikat, kertoo Mika Hatakka, Paperiliiton Kaukopään osaston 21 puheenjohtaja.

Stora Enso aikoo sulkea paperikone 6:n Kaukopäästä viimeistään vuoden loppuun mennessä. Työt loppuvat enintään noin 80 hengeltä. Yt-neuvottelujen piirissä on koko tehtaan henkilöstö.

Nieminen ei kommentoi, onko vähennystarve ennallaan, eikä avaa neuvottelujen sisältöä muutenkaan. Lisätietoja hän lupailee ennen pääsiäistä.

— Tällä hetkellä uskomme, että huhtikuun puolivälissä on kerrottavaa.

”Hyvä ja rakentava henki”

Vähennystarpeesta noin puolet kohdistuu paperityöntekijöihin.

Paperiliiton Kaukopään ammattiosaston puheenjohtaja Mika Hatakka kertoo suurimman henkilöstöryhmän jättäneen tänään oman neuvotteluesityksensä työnantajalle. Tämänpäiväinen neuvottelu oli järjestyksessään kuudes, hän kertoo.

— Työnantaja otti esityksemme vastaan ja vetäytyi harkitsemaan sitä. Neuvotteluista on jäänyt hyvä kokonaisvaikutelma, henki on ollut hyvä ja rakentava, Hatakka kehuu.

Paperiliitto toivoo, että kovilta irtisanomisilta vältyttäisiin kokonaan, ja että vähennystarpeet kuitattaisiin pitkälti tulevilla eläköitymisillä. Eläköitymisiä ja niiden taloudellisia vaikutuksia tulisi tarkastella aina vuoden 2020 loppuun asti.

Lisäksi työntekijäpuoli esittää useita uudelleenjärjestelyjä ja toimintatapamuutoksia, joiden valmistelussa osastojen luottamusmiehet ovat olleet keskeisessä roolissa. Mika Hatakan mukaan neuvottelupöytään saatiin tuotua aidosti niin hyviä ja asiantuntevia esityksiä, että hän uskoo ainakin joidenkin asioiden menevän läpi.

— Saatiin sellainen signaali työnantajalta, että hyviä asioita nostimme pöytään. Nyt hyö harkitsevat, riittävätkö ne.

Luetuimmat