Ruokolahden kunnan mukaan luottamuspula Anu Sepposta kohtaan johtui sitoutumattomuudesta, eikä rantarakentamista sivuttu neuvotteluissa – "Jos en olisi ollut halukas sitoutumaan, olisin heittänyt sata kertaa hanskat tiskiin"

Anu Sepponen katsoo tulkinnan huonosta sitoutumisesta syntyneen siitä, että hän ei irtisanoutunut virastaan Rautalammin kunnanjohtajana heti sen jälkeen, kun hänet oli valittu Ruokolahden kunnanjohtajaksi.

Kai Skyttä

Anu Sepposta kohtaan syntyneen luottamuspulan syistä on ristiriitaisia näkemyksiä. Arkistokuva.
Anu Sepposta kohtaan syntyneen luottamuspulan syistä on ristiriitaisia näkemyksiä. Arkistokuva.

Virallisissa neuvotteluissa Anu Sepposen kanssa ei käyty keskusteluja esimerkiksi Ruokolahden kunnan kehittämisestä rantarakentamisen osalta. Näin kertovat Ruokolahden kunnanhallituksen puheenjohtaja Taina Paananen (kesk.) ja kunnanvaltuuston puheenjohtaja Suna Kymäläinen (sd.) tiedotteessa.

Sepponen kommentoi tiistaina Ruokolahden sosialidemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtajan Timo Salmisaaren (sd.) aiemmin samana päivänä esittämiä näkemyksiä kunnanvaltuustossa syntyneen luottamuspulan syistä. Salmisaari mainitsi syiksi muun muassa eriävät näkemykset rantarakentamiseen ja kunnan keskustaajaman sijaintiin liittyen. Paanasen ja Kymäläisen mukaan viralliset neuvottelut ovat kuitenkin koskeneet yksinomaan johtajasopimuksen sisältöä.

Luottamuspula Sepposta kohtaan syntyi Paanasen ja Kymäläisen näkökulmasta ennen kaikkea Sepposen ilmeisestä sitoutumattomuudesta kunnanjohtajan virkaan.

"Neuvotteluissa tarvitaan tahtoa ja joustoa"

Paanasen ja Kymäläisen mukaan Sepponen on muun muassa antanut ristiriitaista tietoa viran vastaanottamisesta ja sen ajankohdasta.

Lisäksi luottamusta on heidän mukaansa heikentänyt se, etteivät johtajasopimusneuvottelut edenneet toivotulla tavalla sekä se, että medialle on kesken neuvottelujen vuodettu osin kunnan näkemyksen kanssa täysin vastakkaisia tietoja.

Paananen tarkentaa, että tietojen vuotamisella kunta viittaa muun muassa keskusteluihin, joita Sepponen on käynyt sosiaalisessa mediassa sen jälkeen, kun valtuusto päätti useista heikennyksistä kunnanjohtajan työsopimusehtoihin. Neuvottelut johtajasopimuksesta olivat tuolloin kesken.

– Koko ajan on ollut sellainen toive, että yhteinen ymmärrys löytyy, mutta neuvotteluissa tarvitaan tahtoa ja joustoa kummaltakin. Oletusarvo on, että kunta työantajana hyvin vahvasti pystyy määrittämään työhön kuuluvia ehtoja, Paananen toteaa.

"En ole ruokkinut keskustelua"

Sepponen itse katsoo tulkinnan huonosta sitoutumisesta syntyneen siitä, että hän ei irtisanoutunut virastaan Rautalammin kunnanjohtajana heti sen jälkeen, kun hänet oli valittu Ruokolahden kunnanjohtajaksi. Hän korostaa kuitenkin noudattaneensa vain asiantuntijoiden neuvoa.

– Jos en olisi ollut halukas sitoutumaan, niin olisin varmasti heittänyt sata kertaa hanskat tiskiin tämän prosessin aikana, Sepponen toteaa.

Sepponen kertoi kunnanjohtajaksi valinnan jälkeen voivansa aloittaa virassa lokakuun alussa.

– Olen sanonut näin, koska kuvittelin tuolloin, että pääsemme asiassa nopeasti eteenpäin.

Sepponen ei ole omasta mielestään vuotanut julkisuuteen sellaisia asioita, jotka voisivat olla syynä luottamuspulaan.

– Minulle on vain sanottu, että Ruokolahden kunnassa ei ole tapana hoitaa asioita sosiaalisessa mediassa. En ole kuitenkaan ruokkinut sitä keskustelua millään tavoin. Sopimusneuvotteluiden aikana olen kirjoittanut yhden kommentin, jossa totesin, etten voi antaa minkäänlaisia lausuntoja neuvottelujen ollessa kesken. Valtuuston kokouksen jälkeen tiedot ovat totta kai olleet julkisia, siihen ei vuotamista tarvita. Vuotamista on se, että sopimus vietiin valtuuston käsittelyyn vaikka yhteistä näkemystä ei ollut.

Luetuimmat