Taipalsaaren Suursuon palo on maakunnan suurin vuosikymmeniin — Vastaavaa ei ole koettu ainakaan 40 vuoteen

Sammutustyöt jatkuvat entiseen malliin ainakin torstain ajan. Jälkisammutukselle asetetaan kovat kriteerit.

Kai Skyttä

Taipalsaaren turvepalon sammutuksen jälkeen päästään kaluston ja miehistön huoltotoimiin, joka nekin kestävät monta päivää.
Taipalsaaren turvepalon sammutuksen jälkeen päästään kaluston ja miehistön huoltotoimiin, joka nekin kestävät monta päivää.

Taipalsaaren Suursuon turvepalolle täytyy hakea vertailukohtaa kaukaa historiasta. Pelastuspäällikön sijainen Arto Mäkelä Etelä-Karjalan pelastuslaitokselta arvioi palon olevan suurin ainakin neljään vuosikymmeneen.

— En muista vastaavan kokoluokan metsä- tai maastopaloa tältä alueelta.

Puuskainen ja suuntaansa vaihtava tuuli on tehnyt palosta erityisen vaikeasti sammutettavan. Keskiviikkona iltapäivällä suoalueelta ei enää tuprunnut savua, mutta palopesäkkeiden esiin kaivaminen ja sammutus jatkuvat entiseen malliin ainakin torstain ajan.

Jos kaikki sujuu nyt ongelmitta, jälkivartiointiin päästään viikonloppuna. Mäkelän mukaan tämä vaihe on hoidettava todella tarkasti.

En muista vastaavan kokoluokan metsä- tai maastopaloa tältä alueelta. — Arto Mäkelä

— Jos tuli pääsee turpeen pintakerrokseen, palo voi edetä tuulessa täysin ennakoimattomasti. Tässä suhteessa turveaumapalon hallinta olisi helpompaa.

Mäkelä muistuttaa, ettei turvepalon sammuttaminen ole vaaratonta, vaikka liikuttaisiin avoimella suolla. 1990-luvulla Pohjanmaalla sattuneessa turvesuon palossa yksi sammutusauto tuhoutui ja pari sammutusmiestä oli vähällä päästä hengestään, kun palo muutti äkkiarvaamatta suuntaansa.

Luetuimmat

Kommentoidut