Entinen Osmo Marko Siira uuden äärellä: äkillinen sairaus pakotti elämänmuutokseen ja heitti miehen Helsinkiin — ”Nyt otan kaiken paljon rennommin”

Musiikkialan opintoihin tähtäävä Marko Siira muutti Helsinkiin ja aloitti koulunpenkillä. Äkillinen elämänmuutos laittoi uusiksi arjen ja asenteen.

Marko Siira

Osmos Cosmoksestakin tutuksi tulleen muusikko Marko Siiran, 54, vuosi on ollut vaiherikas.
Osmos Cosmoksestakin tutuksi tulleen muusikko Marko Siiran, 54, vuosi on ollut vaiherikas.

Marko Siira, 54, vastaa puhelimeen hyväntuulisena. Musiikkipiireistä Imatralla tunnetuksi tullut Siira on tällä hetkellä muutoksen äärellä.

Vuodesta 1988 Osmos Cosmoksessa soittanut rumpali oli yhtyeessä vuoteen 2007 asti, jonka jälkeen hänet nähtiin Panic Depressionin kokoonpanossa. Nyt elämä on kuljettanut hänet Helsinkiin. Viimeiset kuusi vuotta Siira työskenteli päivätöissä terästehdas Ovakolla.

— Sain aivoinfarktin viime helmikuussa ja olin sairaslomalla elokuuhun asti. Kun vuorotyö ei enää sovi, mietin, mitä keksin. Tuli mieleen, että 80-luvulla minulla jäi kesken musiikin opiskelu, Siira kertoo.

Arki sai uuden rytmin syksyllä, kun Siira aloitti musiikin ja musiikin teorian opinnot Helsingin Kalliossa vuoden kestävällä kansanopiston kurssilla. Keväällä tie jatkuu ammattikorkeakouluun musiikinopettajan opintoihin.

— Musiikki ja musiikin teknologia ovat myös niitä, jotka koulussa kiehtovat. Ammattikorkeakoulussa on mahdollisuus tuottajapuolellekin, mutta katsotaan sitten, mitä lähtee opiskelemaan. Nyt ensimmäiset viikot ovat tuntuneet todella hienoilta. Opettajat muistavat minut Osmoksesta, Siira naurahtaa.

Vaikka Imatralla häntä nähdään silloin tällöin edelleen, tulevaisuus rakentuu opintojen myötä todennäköisesti pääkaupunkiseudulle.

— En ole vielä miettinyt missä toimisin, mutta jos musiikkihommilla meinaa elää, täällä on oltava. Muusikon hommia on tullut tehtyä niin paljon että soittohommia teen enää harvakseltaan.

Nykytilanteeseen johtanut viime talven elämänmuutos mullisti Siiran arjen monella tapaa. Se vaikutti myös elämänasenteeseen, hän kertoo.

— Enää en viitsi ottaa stressiä asioista. Nyt otan kaiken paljon rennommin ja pääsen elämään vähän itselleni.

Uuteen elämäänsä totutellut Siira kertoo solahtaneensa vaihtuneeseen maisemaan hyvin. Muusikkopiirien vanhat tututkin ovat ottaneet imatralaisartistin vastaan hyvin.

— Torstaina kuului kauhean möreällä äänellä, että mitä Siira? Katselin taivasta kohti ja Lammen Jussihan se siellä huuteli. Helsinki tuntuu ihan mukavalta, kun kaikki on nyt muuten hyvin ja lapset ovat jo isoja. Imatralla on totta kai paljon ihmisiä, joita pitää välillä tulla morjestamaan, Siira sanoo.

Luetuimmat