Immolan varuskunta-alueen rakennusten myynti toistaiseksi jäihin — Ministeri Vehviläinen ei innostu myyntiaikeista

Ministeriö tutkii kiinteistöjen myyntiaikeet ja tilanteen taustat uudestaan.

Hannu Ojala

Etelä-Karjalassa tiistaina vieraillut kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen sanoo, että Immolan varuskunta-alueen suojeltujen rakennusten myyntin otetaan uuteen tarkasteluun. Arkistokuva.
Etelä-Karjalassa tiistaina vieraillut kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen sanoo, että Immolan varuskunta-alueen suojeltujen rakennusten myyntin otetaan uuteen tarkasteluun. Arkistokuva.

Immolan varuskunta-alueen aitojen sisäpuolelle sijoittuvien suojeltujen rakennusten myynti Imatralla menee toistaiseksi jäihin.

Kiinteistöt sijaitsevat strategisesti tärkeällä alueella, sillä Rajavartiolaitos kouluttaa Immolassa muun muassa erikoisrajajoukkoja. Alueella on myös paljon Kaakkois-Suomen rajavartiolaitoksen tukitoimintoja ja esikunta.

Etelä-Karjalassa tiistaina muun keskustan ministeriryhmän mukana vieraillut kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen sanoo, että asia otetaan uuteen tarkasteluun. Senaatti-kiinteistöt on hallituksessa Vehviläisen vastuualueella.

— Minulla on tieto, että myynti on suunnitelmissa. Mielestäni Senaatin ei pidä myydä niitä kiinteistöjä. Asia on nyt otettu tutkittavaksi. Tällä hetkellä on tärkeä selvittää tilannetta ja ministeriö tutkii tätä.

Suojeltujen rakennusten tulevaisuus on vielä täysin avoin, mutta Senaatin Itä-Suomen aluejohtaja Jyrki Reinikaisen näkemykset aiemmissa lehtihaastatteluissa antavat viitteitä tulevasta.

— Tilat on saatava käyttöön. Käyttö suojelee parhaiten rakennuksia. Suojelumerkintä ei tarkoita sitä, että suojelijan pitää olla valtio tai Senaatti, Reinikainen sanoi aikaisemmin Uutisvuoksen haastattelussa.

Senaatin omistuksessa tarpeettomiksi käyneille rakennuksille tuskin haetaan suojelumerkinnän poistamista ja purkulupaa. Reinikaisen mukaan kohteesta saatava hinta vaikuttaa eniten sen myyntiin.

Rajavartiolaitoksen teknillisen osaston päällikkö eversti Olli Lampinen sanoi aiemmin, että Senaatti-kiinteistöt voi myyjänä vaikuttaa kiinteistöjen ensimmäisen ostajan valintaan, mutta sen jälkeen vaikutusmahdollisuutta ei enää ole. Käytännössä kiinteistö varuskunta-alueen keskellä voisi päätyä ulkomaalaisomistukseen.

Senaatti on jo aiemmin myynyt Immolan varuskunta-alueeseen kuuluneita rakennuksia, mutta nämä ovat olleet asuntoalueen puolella etäällä toiminnallisesti tärkeistä kohteista.

Edellisen myyntikierroksen jälkeen rajavartiolaitoksen käyttöön jääneet alueet on aidattu, ja alueella liikkumista on rajoitettu asetuksella. Tyhjillään olevat funkkiskohteet ovat keskellä tätä aidattua aluetta.

Luetuimmat