15-vuotias Samu Kemppi perusti nuorten vertaistukitiimin sosiaaliseen mediaan — Jo yli 2 000 nuorta on saanut tukea Instagramin keskustelusovelluksen kautta

Kanerva Jalarvo

Apua nuorille -vertaistukitiimin suosio yllätti Samu Kempin täysin. Kiireisimpinä päivinä saattaa tulla jopa 40 yhteydenottoa.
Apua nuorille -vertaistukitiimin suosio yllätti Samu Kempin täysin. Kiireisimpinä päivinä saattaa tulla jopa 40 yhteydenottoa.

Kun huolet painavat nuoren mieltä, on niistä usein helpointa kertoa toiselle samanikäiselle. Tästä ajatuksesta sai alkunsa 15-vuotiaan Samu Kempin perustama vertaistukitiimi, joka tarjoaa keskustelutukea netissä.

Imatralainen Kemppi perusti Apua nuorille -nimisen Instagram-tilin viime vuoden marraskuussa. Siellä nuoret voivat lähettää viestejä ja mieltä askarruttavia kysymyksiä vertaistukitiimin päivystäjälle Instagramin Direct-keskustelusovelluksen kautta.

Kempin mukaan nuorilta nuorille -periaatteella toimivalle palvelulle on selvästi iso tarve.

— Moni on sanonut, että paljon helpompaa puhua toiselle nuorelle kuin aikuiselle — edes netissä. Tällaista nuorten vertaistukitiimiä ei sosiaalisessa mediassa muulla ole.

Yli 1 200 seuraajaa Instagramissa

Apua nuorille -tiimiin Kemppi sai aluksi avukseen kaksi kaveriaan Imatralta. Pian tieto vertaistukipalvelusta levisi sosiaalisessa mediassa kulovalkean tavoin, ja lisää auttavia käsiä tarvittiin.

Tällä hetkellä tiimiin kuuluu 11 päivystäjää, joista yksi on aikuinen ja muut 13—15 -vuotiaita nuoria.

Vertaistukitiimillä on jo yli 1 200 seuraajaa Instagramissa. Kemppi kertoo, että yhteydenottoja on tullut kaikkiaan yli 2 000 nuorelta.

— Aluksi ajattelin, että toiminta tulisi olemaan paljon pienimuotoisempaa. En osannut odottaa, että tästä tulisi näin suosittu juttu.

Hiljaisina päivinä viestejä kilahtelee Directin kautta keskimäärin viisi kappaletta. Kiireisimmät päivät ajoittuvat yleensä viikonloppuihin, jolloin yhteydenottoja saattaa tulla jopa 40.

— Saattaahan tämä tietysti vielä kasvaa, mutta nyt tuntuu siltä, että viestien määrä on vakiintunut, Kemppi arvioi.

Keskustelua kiusaamisesta

Nuorten keskusteluaiheissa nousee esiin etenkin kiusaaminen. Yhteydenottoja tulee paljon myös mielenterveysasioihin ja syömishäiriöihin liittyen.

— Usein halutaan purkaa omia tunteita. Tai sitten on jokin kysymys, johon toivotaan vastausta. Toiset haluavat ihan vain jutella ja kertoa, että tänään oli hyvä päivä tai että nyt menee vähän huonommin, Kemppi kertoo.

En osannut odottaa, että tästä tulisi näin suosittu juttu. — Samu Kemppi

Vertaistukitiimin päivystäjät auttavat nuoria omien kokemustensa perusteella. Joskus keskusteluissa nousee esiin vakaviakin asioita. Kemppi kertoo, että nämä yhteydenotot ohjataan suoraan tiimiin kuuluvalle aikuiselle.

— Vakavia tapauksia on tullut vain muutamia, hän sanoo.

— Yleisesti ottaen kaikista asioista on ihan helppo jutella. Autamme sen mukaan, mihin omat taidot riittävät.

Kiitoskirje presidentiltä

Apua nuorille -tiimi on kiinnittänyt huomiota myös tasavallan presidentin kansliassa. Tammikuussa Kempin postiluukusta kolahti kirje presidentti Sauli Niinistöltä, joka kiitteli ja kehui tärkeästä työstä.

Kempille kirje tuli täytenä yllätyksenä, kuten myös hänen vanhemmilleen.

— He ihmettelivät, että ei voi olla mahdollista, että Samu saa tällaisen.

Kosken koulun 9-luokkaa käyvä kemppi on koulussa tukioppilaana 7-luokkalaisille. Lisäksi Kemppi on ollut vapaaehtoisena mukana Mannerheimin lastensuojeluliiton toiminnassa viime kesästä lähtien. Nuortennetti-sivuston toimittajana hän kirjoittaa tarinoita ja ottaa kuvia verkkosivustolle sen mukaan miten aikaa on.

Apua nuorille -toimintaan Kemppi käyttää keskimäärin 2—3 tuntia päivässä. Poikkeuksena on koejaksot, jolloin kaikki aika panostetaan koulunkäyntiin.

Vaikka päivystäminen aikaa viekin, vakuuttaa Kemppi jaksavansa hyvin.

— Siitä tulee itselle hyvä mieli tulee, kun voi olla toiselle avuksi.

Snapchattiin ja Facebookiin

Kemppi on hakenut kevään yhteishaussa ravintola- ja catering-alalle Saimaan ammattiopistoon. Se on ollut hänen haaveenaan jo lapsesta lähtien.

Nuorten vertaistukitoimintaa Kemppi aikoo pyörittää harrastustoimintana jatkossakin.

— Suunnitelmissa on laajentua myös muille some-kanaville Snapchattiin ja Facebookiin. Se tulee tapahtumaan varmaan parin kuukauden sisällä.

Vertaistukitiimillä on myös Youtube-tili, jonne tiimin päivystäjä lataa videoita eri aiheista kuten kiusaamisesta, kertoo omasta elämästään ja vastaa kysymyksiin.

Apua nuorille

Instagram tili: @apuanuorille
Verkkosivut: https://apua-nuorille.webnode.fi

Päivystysajat
Ma-pe kello 15—22.30
La kello 10—22.30
Su kello 12—22.30
Yöpäivystäjä paikalla vaihtelevasti

Kommentoidut