Vuoksenniskan ja helluntaiseurakunnan ruokakassijakelut tauolle koronarajoitusten vuoksi – Sen myötä Imatralle perustettiin jälleen uusi ruoka-apuryhmä sosiaaliseen mediaan

Sosiaalisessa mediassa on jälleen yksi auttamiskanava lisää. Kun Vuoksenniskan ja helluntaiseurakunnan ruokakassijakelut keskeytettiin rajoitusten vuoksi, Joona Virkalevo perusti ryhmän ruoka-apua tarvitsevien auttamiseksi.

Minna Mäkinen

Ruokakassijakelua on mahdotonta järjestää vallitsevan poikkeustilan ohjeistuksia noudattaen, kertoo Elämän avuksi ry:n Hannele Lainpelto. Arkistokuvassa hänen kanssaan esiintyy Unto Sottinen helluntaiseurakunnasta.
Ruokakassijakelua on mahdotonta järjestää vallitsevan poikkeustilan ohjeistuksia noudattaen, kertoo Elämän avuksi ry:n Hannele Lainpelto. Arkistokuvassa hänen kanssaan esiintyy Unto Sottinen helluntaiseurakunnasta.

Vuoksenniskan ja helluntaiseurakunnan ruokajakelut keskeytetään toistaiseksi koronaviruksesta johtuvien rajoitusten vuoksi.

– Työntekijöitä on jo yli kymmenen ja satoja ihmisiä saattaa olla jonossa tunteja ennen alkamista. Se voi olla vaarallinen tilanne, Elämän Avuksi -yhdistyksen puheenjohtaja Hannele Lainpelto kertoo.

Yhdistyksen ruokakassijakelu ehti toimia Honkaharjun uusissa tiloissa maaliskuun alusta lähtien ennen katkosta. Lainpellon mukaan uudet tilat ovat olleet toimivat ja ihmiset ovat löytäneet paikalle. Poikkeusolosuhteista Lainpelto on luonnollisesti huolissaan, sillä apua tarvitsevien määrä tuskin ainakaan vähenee.

– Aika pahalta tuntuu kun tietää, että on vakikävijät ovat kassin tarpeessa.

Helluntaiseurakuntakin keskeytti jakelunsa

Myös helluntaiseurakunta on keskeyttänyt Imatrankoskella toimivan ruokakassijakelunsa. Viime viikon keskiviikkona jakelu pyöri vielä normaalisti.

– Ruokajakelu on tauolla samoin kuin kaikki muutkin helluntaiseurakunnan toiminnot, kertoo Unto Sottinen helluntaiseurakunnasta.

Ruokajakelusta vastaavat hakevat tauonkin aikana jonkin verran ylijäämäelintarvikkeita kaupoista.

– Pyrimme jakamaan niitä akuuttitapauksissa oman verkostomme kautta, kertoo Sottinen.

Ruoka-apu Imatra -ryhmä perustettu

Tieto ruokakassijakelun keskeyttämisestä sai imatralaisen Joona Virkalevon tarttumaan toimeen. Virkalevo perusti Facebookiin Ruoka-apu Imatra -ryhmän, jonka tarkoituksena on yhdistää apua tarvitsevat ja sitä antavat poikkeusolojen ajan.

Virkalevon mukaan ryhmä kohdistaa ruuan ja avun jakamisen kaikille sitä tarvitseville ja joilla vain on haasteita selvitä muuttuneessa arjessa. Virkalevo ei ota ryhmästä erityistä vetovastuuta, vaan toivoo sen pyörivän jäsenten kesken itsenäisesti.

Konkreettisesti voi auttaa esimerkiksi etsimällä kaapistaan elintarvikkeita tai muita kulutushyödykkeitä, joita on mahdollisuus välittää muille. Tähän mennessä ryhmän jäsenet ovat tarjoutuneet leipomaan piirakoitakin.

– Innostus on ihailtavaa. Perusidea on siinä, että autettaisiin toisiamme. Minulla ei oikeastaan ole tähän muuta taitoa, mutta halusin tehdä ryhmän, niin että se voisi onnistuessaan toimia esimerkkinä muille.

Ja kun poikkeusolojen rajoitukset ovat vaikuttaneet riskiryhmään kuuluvien kuntalaisten lisäksi yhdistystoimintoihin, esimerkkien voima ja kansalaisaktiivisuus ovat korostuneet. Aiemmin tällä viikolla myös imatralainen Heidi Wahlberg perusti Facebook-ryhmän kauppa-apua tarvitseville.

Juttua täydennetty 19.3. kello 15.24 helluntaiseurakunnan ruokajakelua koskevilla tiedoilla.

Luetuimmat