Lappeenrantalainen proomu Päivi korjataan alkuperäiseen asuunsa, siitä tulee höyrylaivan halkovarasto

Mika Strandén

Proomu Päivi on kunnostettavana entisellä Vapon telakalla Lauritsalassa. Tilkitseminen jälkeen alus saa tervauksen, jolloin se näyttää uuden veroiselta.
Proomu Päivi on kunnostettavana entisellä Vapon telakalla Lauritsalassa. Tilkitseminen jälkeen alus saa tervauksen, jolloin se näyttää uuden veroiselta.

Espoolaisten Paavo ja Anne Pakkasen nykyinen vapaa-ajan harrastus löytyy Lappeenrannasta. He kunnostavat Päivi-proomua Saimaa-kelpoiseksi entisellä Vapon telakalla Lauritsalassa.

Paavo Pakkanen arvioi, että alus saadaan vesille vielä tämän kesän aikana.

Kunnostus sopii työtä pelkäämättömille ihmisille.

Proomu Päivi kunnostetaan halkovarastoksi Pakkasten omistaman höyrylaiva Halla XVII:n kylkeen. Höyrylaivan kotisatama on Pakkasten kesäpaikassa Ristiinassa, mutta proomun kotisatamaa ei ole vielä päätetty.

— Se on varmaa, että höyrylaiva ja proomu pysyvät Saimaalla.

Päivi kunnostetaan alkuperäiseen asuunsa. Alus on monen ohikulkijan silmissä näyttänyt loputtomalta työmaalta, mutta se on Pakkasen mukaan paljon paremmassa kunnossa kuin miltä näyttää.


Näyttää tervattuna

uuden veroiselta

Viime vuonna alus hiekkapuhallettiin ja tyhjennettiin romusta. Kaikki tarpeeton purettiin. Proomu on jo saanut uutta lankkua kylkiinsä. Parhaillaan tilkitään lankkujen välejä hamppuriveellä. Sen jälkeen alus tervataan, jolloin se näyttää uuden veroiselta.

— Tämä on ollut kovaa työtä, mutta kunnostus sopii työtä pelkäämättömille ihmisille.

Pakkaset saivat Museovirastolta 3 500 euron entistämisavustuksen proomun rungon korjaukseen. Museovirasto myönsi perinnelaivojen entistämisavustusta 25 alukselle, yhteensä 355 000 euroa.


Heposalon rannasta

Mika Strandén

Proomu Päiviä luullaan huonokuntoiseksi, mutta todellisuudessa se on paljon paremmassa kunnossa kuin miltä näyttää.

Lauritsalaan

Paavo Pakkanen oli jonkin aikaa etsinyt proomua, jonka voisi entisöidä ja pelastaa tuholta. Tällainen löytyi noin vuosi sitten Vapon telakalla työskentelevän Jussi Niemisen avulla.

— Proomu näytti hyvältä ja oli pelastettavissa.

Jussi Nieminen kertoo, että proomu hinattiin Lauritsalaan muutamia vuosia sitten Lappeenrannan Heposalon saaren rantavedestä, jossa se oli puoliksi upoksissa. Alus oli edesmenneen kapteeni Ari Koposen omistuksessa, ja perikunta halusi päästä siitä eroon.

Koponen oli hankkinut proomun vuonna 1999. Aiemmin aluksen omisti porukka, jossa olivat mukana ainakin Seppo Salpakari ja Raimo Rastas. Proomu oli porukan omistuksessa parikymmentä vuotta.

Proomu odotti

omistajaa

Meripelastusseuran, Saimaan hylyt -ryhmän ja urheilusukellusseura Saimaan norppien talkooporukka pumppasi aluksen tyhjäksi ja hinasi sen Lauritsalaan. Se oli vähäistä aiemmin todettu korjauskelpoiseksi.

Niemisen mukaan tarkoitus oli alun alkaen löytää proomulle uusi omistaja. Hänellä ei ollut aikaa sen kunnostamiseen.

— Otimme proomun talteen. Meillä ei ollut sen ihmeempiä suunnitelmia sen varalle. Ajattelimme, että kyllä se vielä jollekin kelpaa.

Proomu Päivi on 17,5 metriä pitkä ja 4,9 m leveä. Se on rakennettu vuonna 1937 Savonlinnassa Enso-Gutzeitin telakalla.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.