Metsäteollisuus irtautuu työehtosopimuksista: neuvottelut yritysten ja henkilöstön välille – Stora Enson Imatran tehtaiden pääluottamusmiehelle Arto Hulkolle päätös tuli yllätyksenä

Paikallisia vaikutuksia Arto Hulkko ei osaa vielä tarkemmin arvioida.

Timo Hartikainen

Metsäteollisuus irtautuu työehtosopimuksista: neuvottelut yritysten ja henkilöstön välille – Stora Enson Imatran tehtaiden pääluottamusmiehelle Arto Hulkolle päätös tuli yllätyksenä

Metsäteollisuus ry irtautuu työehtosopimustoiminnasta ja neuvottelut työehdoista siirretään yritysten ja henkilöstön välillä käytäviksi. Metsäteollisuus ry:n hallitus päätti asiasta tänään, kertoi hallituksen puheenjohtaja Ilkka Hämälä tiedotustilaisuudessa.

– Sääntömuutoksen jälkeen Metsäteollisuus ry ei enää neuvottele työehdoista, Hämälä sanoi.

Hämälän mukaan toimialan nykyiset työehtosopimukset ovat voimassa sopimusalasta riippuen 15–27 kuukautta. Metsäteollisuus ry vastaa voimassa oleviin työehtosopimuksiin liittyvistä velvoitteista ja jäsenneuvonnasta työehtosopimusten päättymiseen saakka.

Hämälän mukaan sopimukset päättyvät aikaisintaan ensi vuoden lopussa tai viimeisimmät 2022 lopussa.

– Muutos toteutetaan tämän siirtymäkauden aikana, jotta yrityksillä ja henkilöstöllä on riittävä aika valmistautua tähän uuteen neuvottelumalliin.

Jokainen yritys luo yrityskohtaiset neuvottelukäytännöt itse. Hämälän mukaan yritykset kunnioittavat ammattiyhdistysliikkeen oikeutta sopia ja ay-liikkeen jäsenten oikeutta järjestäytyä omista lähtökohdistaan.

– Muutoksen myötä vastuu palkoista ja työehdoista sopimisesta siirtyy sinne, missä on myös vastuu liiketoiminnan kehittämisestä, yrityksiin ja yritysten henkilöstölle eri puolelle Suomea.

Tarvittavat muutokset yhdistyksen sääntöihin valmistellaan yhdistyksen 25. marraskuuta pidettävän syyskokouksen päätettäväksi, jossa hallituksen linjaus toteutetaan.

Päätös tuli yllätyksenä Imatralla

Stora Enson Imatran tehtaiden pääluottamusmiehelle Arto Hulkolle Metsäteollisuuden päätös tuli yllätyksenä.

– Pitää nyt makustella ja katsoa tarkemmin, mihin tämä johtaa ja miten asiat lähtevät etenemään. Meillä on tietysti vielä nykyistä työehtosopimusta jäljellä ensi vuoden loppuun, hän toteaa.

Hulkon mukaan vielä ei tullut täysin selväksi, lähdetäänkö jatkossa neuvottelemaan konsernikohtaisia sopimuksia vai tehdaskohtaisia sopimuksia. Paikallisia vaikutuksia hän ei vielä tarkemmin osaa arvioida.

– Se varmasti selvenee, kun aikaa mennään eteenpäin. Meillä on linjattu liitossa jo vuosia sitten, että Paperiliitto neuvottelee jäsenistönsä työehdot tulevaisuudessakin. Pitää rauhassa odottaa ja katsoa, mitä aika tulee näyttämään, Hulkko sanoo.

Juttua muokattu klo 17.44, lisätty Stora Enson Imatran tehtaiden pääluottamusmiehen Arto Hulkon kommentit.

Luetuimmat

Kommentoidut