Terveyskeskuksen lääkäripulaan haetaan vimmaisesti uusia ratkaisuja: Ruokolahti varaa 100 000 euroa kokeiluun, jolla se testaa yleislääkäritoiminnan palveluseteliä Eksoten kanssa

Tavoitteena on saada kuntaan kolme lääkäriä, kertoo kunnanjohtaja Tuomo Sallinen. Kokeilun on määrä kestää kolme vuotta. Ruokolahden kunnanhallitus päätti maanantaina esittää valtuustolle, että ensi vuoden talousarvioon varataan tätä varten 100 000 euroa.

Minna Mäkinen

Kokeilun on määrä alkaa Ruokolahden hyvinvointiasemalla joulukuun alussa 2019. Eksoten hallitus päättää palvelusetelin arvon enimmäismäärästä ja porrastuksesta kokouksessaan keskiviikkona. Asiakkaan omavastuuosuus vastaa normaalia käyntimaksua.
Kokeilun on määrä alkaa Ruokolahden hyvinvointiasemalla joulukuun alussa 2019. Eksoten hallitus päättää palvelusetelin arvon enimmäismäärästä ja porrastuksesta kokouksessaan keskiviikkona. Asiakkaan omavastuuosuus vastaa normaalia käyntimaksua.

Eksote ja Ruokolahti valmistelevat yhdessä kolmivuotista pilottihanketta, jolla etsitään ratkaisua Ruokolahdenkin kuntaa piinaavaan lääkäripulaan.

Pilotissa kokeillaan palveluseteliä yleislääkärin kiireelliseen ja kiireettömään vastaanottopalveluun.

Tarkoitus on ottaa palveluseteli käyttöön Ruokolahdella jo 1. tammikuuta 2020.

Ainakin Ruokolahden kunnanhallitus lämpeni hankkeelle.

— Kunnanhallitus hyväksyi esityksen yksimielisesti. Keskustelun yleissävy oli myönteinen. Tahtotila on se, että pyritään turvamaan yleislääkäripalvelut mahdollisimman hyvin, kertoo kunnanjohtaja Tuomo Sallinen.

Eksoten johtavat virkamiehet eivät olleet vielä maanantaina halukkaita kommentoimaan asiaa. Eksoten hallitus ottaa kantaa kokeiluun tämän viikon keskiviikkona.

— Asia on Eksotessa vielä keskeneräinen. Kommentoimme mieluusti vasta kun päättäjämme ovat saaneet ottaa kantaa asiaan, vastasi kommentointipyyntöön Eksoten vanhus- ja terveyspalvelujen johtaja Tuula Karhula.

Kolme lääkäriä tavoitteena

Kokeilun on määrä alkaa Ruokolahden hyvinvointiaseman tiloissa jo joulukuun alussa ja kestää vuoden 2022 loppuun.

Taustalla ovat Eksoten vaikeudet järjestää Ruokolahdelle tarvittavaa määrää lääkäripalveluja.

— Eksoten palvelusopimuksen puitteissa ei ole pystytty takaamaan lääkäripalveluja siinä määrin mitä Ruokolahdelle kuuluisi. Pyrimme nyt löytämään ratkaisun, jolla palveluja saadaan toteutettua riittävän laadukkaasti ja riittävällä porukalla, Sallinen luonnehtii.

Eksote on pystynyt osoittamaan Ruokolahden terveyskeskukseen ainoastaan yhden vuokralääkärin. Palvelusetelikokeilun kautta kuntaan lähdetään hakemaan nyt kolmea lääkäriä, Sallinen kertoo.

100 000 euroa ensi vuonna

Kokeilu muistuttaa Sallisen mukaan kariutuneen sote-uudistuksen valinnanvapauskokeiluja, joissa valittu palveluntuottaja hoiti sovitun alueen perusterveydenhuollon palvelut kuukausittaista kapitaatiokorvausta vastaan. Esimerkiksi Ylä-Savossa kokeilusta saatiin Sallisen mukaan hyviä tuloksia.

— Tässä kokeilussa on paljon samoja elementtejä.

Tarkoitus on testata yleislääkäritoiminnan palveluseteliä nyt Eksoten alueella. Tulokset Ruokolahdella ratkaisevat, laajeneeko toiminta mahdollisesti muihinkin Etelä-Karjalan kuntiin.

Ilmaiseksi pilotti ei toteudu. Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että Ruokolahden ensi vuoden talousarvioon varataan 100 000 euroa kunnan rahoitusosuudeksi.

Eli tämän verran lisää rahaa kunta joutuu latomaan tiskiin entisten Eksote-rahoitusosuuksiensa päälle, ja vain saadakseen palvelua, jota sille kuuluisi?

Periaatteessa näin, mutta pitää huomioida, ettei nykyinen ostolääkäripalvelukaan ole ilmaista, ja että palvelua ei ylipäätään ole saatavilla riittävästi, Sallinen huomauttaa.

Palvelusetelipilotin kokonaiskustannukset eivät ilmene Ruokolahden kunnanhallituksen esityslistalta.

Vielä vähemmän ne selviävät Eksoten hallituksen esityslistalta. Pykälä on keskiviikon kokouksen asialistalla, mutta esittelyteksti ei ole julkinen.