Kolumni: On aika nostaa esiin saimaalainen ihminen

Kai Skyttä

EU:n liikenne- ja matkailuvaliokunnan puheenjohtaja Michael Cramer pistäytyi Lappeenrannassa. Lehtitietojen (Uutisvuoksi ja Etelä-Saimaa 5.8.) mukaan hänen viestinsä oli: ”Jos yritätte kilpailla historialla, häviätte auttamattomasti Roomalle, Ateenalle ja muille. Puhdas, hiljainen luontonne on sen sijaan ainutlaatuinen.”

Johtopäätös tuntuu oikeansuuntaiselta, muttei täydelliseltä.

Mikä on se olennainen kulttuurin ydin, jonka voimme välittää, kun rakennusperintömme on vähäistä ja säät parhaimmillaankin siedettäviä?

Matkustin alkukesästä Roomaan ja Ateenaan ensi kertaa. Historian syvyys ja läsnäolo Colosseumilla tai Akropoliin laella oli unohtumatonta. Ilmeiseksi kävi myös konkreettisen, massiivisen ja taiteellisen maailmanperinnön vetovoima ihmisiin mistä päin tahansa. Kun tähän lisätään vielä aurinko, kepeä eteläeurooppalainen tunnelma ja ruoka, oli yhdistelmä vastustamaton.

Suomeen palattua on ollut pakko pohtia, osin työhön liittyvän suunnittelunkin kautta, mikä meillä on ainutlaatuista ja innostaisi matkailijoita. Mikä on se olennainen kulttuurin ydin, jonka voimme välittää, kun rakennusperintömme on vähäistä ja säät parhaimmillaankin siedettäviä?

Työhypoteesimme olkoon luonto, johon ihminen on jo ammoin asettunut ja jossa olemiselle ja asumiselle meillä on taito ja jatkuvuutta. Esimerkiksi Imatran, Ruokolahden, Lappeenrannan ja Taipalsaaren ”saimaalaisen ihmisen” esihistoria nykyaikaan tuotuna on mahtava mahdollisuus. Samalla se on kivenkova haaste matkailuyrittäjälle, joka yrittää sitä tuotteistaa.

Miten arkeologisesti arvokkaat kohteet saavutetaan, kun ne sijaitsevat vetten keskellä tai yksityisten mökkirannoilla? Miten synnytetään kiinnostus, oivallus ja aistimus, jos kohde on ilmiasultaan vaatimaton, joskus vain löytöpaikka ilman näkyvää sisältöä?

Vastaukset vaativat ponnistelua, mutta voivat löytyä luonnonmaisemasta, jonka osaksi myös ihminen oivalletaan.

Mikko Europaeus

Kirjoittaja on eteläkarjalainenkansanperinteen tutkija, FM.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.