Elokuvateatteri Bio Vuoksi pyörii kotimaisten uutuuselokuvien voimin, kun ulkomaisia uusia elokuvia ei ole – Sanna Ilonen kuvailee yrittäjyyttä tällä hetkellä harrastustoiminnaksi: "Katsotaan, kauan rahat riittävät"

Marraskuussa Bio Vuokseen avautunut kahvila otettiin yrittäjä Sanna Ilosen mukaan hyvin vastaan. Alakerran ravintolaprojektia edistetään sen mukaan, miten on aikaa ja rahaa. Elokuvateatterin osalta keväälle ei ole suuria odotuksia.

Kanerva Jalarvo

Bio Vuokseen marraskuussa avautunut kahvila sai Sanna Ilosen mukaan hyvän vastaanoton. Nyt hän rakentaa hiljalleen alakertaan ravintolaa.
Bio Vuokseen marraskuussa avautunut kahvila sai Sanna Ilosen mukaan hyvän vastaanoton. Nyt hän rakentaa hiljalleen alakertaan ravintolaa.

Vuoksenniskalla toimiva elokuvateatteri Bio Vuoksi ei korona-aikana kävijämäärillä juhli. Vallitsevien rajoitusten puitteissa elokuvateatterin katsomoon mahtuu 20 katsojaa per näytös.

Bio Vuoksen yrittäjä Sanna Ilonen kuvailee elokuvateatteriyrittäjyyttä tällä hetkellä enemmänkin harrastustoiminnaksi. Ei sillä leipää tee, hän kuvailee.

– Tässä on lähinnä työllistämisen ilo. Katsotaan, kauan rahat riittävät. Ilman tukirahoja ne eivät riittäisi, Ilonen toteaa.

Elokuvateatteri sai joulun alla koronatukea Suomen elokuvasäätiöltä vajaat 9 000 euroa. Aikaisemmin maaliskuussa Bio Vuoksi sai tukea 13 000 euroa ja vajaa vuosi sitten maaliskuussa 7 000 euroa.

Rahaa kuluu vuokriin ja muihin juokseviin kuluihin. Lipputuloistakin puolet menevät levittäjälle.

Ilonen luonnollisesti toivoo, että imatralaiset kävisivät elokuvissa myös korona-aikana. Vaikka saliin mahtuu vain 20 katsojaa kerralla, on näytöksiä useita päivässä.

– Keväältä en vielä odota kauheita, mutta jos syksyllä pääsisi lähtemään normaalilla syksyvauhdilla, olisi se kiva. Ei tässä voi oikein muuta kuin toivoa, että rahat riittävät niin pitkään kuin on tarvetta.

Esityksessä pelkkiä kotimaisia elokuvia

Koronaviruksen takia monet elokuvatuotannot olivat viime vuonna jäissä Hollywoodia myöten, eikä uusia ulkomaisia elokuvia ole tullut entiseen tapaan.

Sen takia Bio Vuoksikin menee tällä hetkellä eteenpäin kotimaisten elokuvien voimin. Elokuvateatterit saavat näyttää tuoreimpia tuotantoja ennakkonäytöksin.

Tällä hetkellä Imatralla pyörii ennakkonäytökset kohujääkiekkoilija Jere Karalahden dokumentista, luontotrilogia Tunturin tarinasta sekä Peruna -nimisestä komediasta.

Pelkkien kotimaisten elokuvien pyörittäminen elokuvasalissa ei ainakaan vielä puuduta Sanna Ilosta.

– Sitä kuitenkin ajattelee aina, että ne (ulkomaiset elokuvat) tulevat sieltä jossain vaiheessa. Enemmänkin se vaikuttaa siihen, ketä elokuvissa käy. Toivoisin, että Karalahti toisi nuorisoa, mitä Tunturin tarina ei niinkään tuo.

Elokuvateatteriyrittäjän mukaan vuoden 2021 aikana on tulossa paljon hienoja elokuvia.

– Jos tilanne normalisoituu, niin voi olla runsaudensarvi edessä, miten kaikki saadaan näytettyä. Mutta mieluummin se tilanne kuin tämä, hän viittaa nykyisiin rajoituksiin ja vähäisiin kävijämääriin.

kai skyttä

Bio Vuoksessa pyörii tällä hetkellä vain kotimaisia elokuvia.
Bio Vuoksessa pyörii tällä hetkellä vain kotimaisia elokuvia.

Uusi kahvila sai hyvän vastaanoton

Bio Vuoksen aulatiloihin avautui marraskuun lopussa uusi kahvila. Sanna Ilosen mukaan kahvila sai asiakkaiden keskuudessa hyvän vastaanoton.

– Ihmiset ovat ihastuneet miltä meillä näyttää ja kiitelleet, että on tällainen paikka, mikä on illalla vähän pidempään auki.

Kahvilassa on tarjolla lappeenrantalaisen Lehmus Roasteryn kahvin lisäksi paikallisten tuotteita, kuten esimerkiksi Kakkukulman Babsi Heikkisen kakkuja, kahvila Baakkelsin Katariina Pulliaisen makeita ja suolaisia leivonnaisia sekä Toivosen leipomon tuotteita.

– Testailemme kaikkea, mikä toimii ja mikä ei, ja mitä ihmiset haluaisivat. Potentiaalia olisi vaikka mihin, mutta tällä hetkellä mennään vauvan askelin.

Alakertaan rakennetaan ravintolaa hiljalleen

Sanna Ilonen kertoi Uutisvuokselle marraskuussa, että seuraavana projektina on tehdä elokuvateatterin alakertaan ruoka- ja juomaravintola.

Alakertaan on hankittu pikku hiljaa huonekaluja, mutta suurempia investointeja ravintolaan ei ole vielä tehty.

– Nyt on enemmänkin tavoitteena saada yläkerran kaikki osa-alueet valmiiksi, ja sen jälkeen käydään puuhaamaan alakertaa, Ilonen kertoo.

Tarkempaa mahdollista avautumisajankohtaa hän ei ole miettinyt, sillä hän haluaa suunnitella ja puuhata rauhassa ja toteuttaa ravintolan sydämellä eikä kiireellä. Taustalla on myös koronasta johtuva epätietoisuus.

– Kaiken tekeminen vaatii rahaa, eikä ole järkevää käydä nyt tekemään isoja investointeja. Alakerran projektia tehdään sen mukaan, miten on aikaa ja rahaa.