Nainen löi riidan päätteeksi miestä leipäveitsellä selkään Lappeenrannassa — Hovioikeus ei pitänyt tekoa törkeänä ja alensi tuomiota

AOP/Ismo Pekkarinen

Nainen löi riidan päätteeksi miestä leipäveitsellä selkään Lappeenrannassa — Hovioikeus ei pitänyt tekoa törkeänä ja alensi tuomiota

Itä-Suomen hovioikeus on tuominnut miestä leipäveitsellä lyöneen naisen kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen pahoinpitelystä. Teko tapahtui viime vuoden heinäkuussa yksityisasunnossa Lappeenrannassa.

Ratkaisullaan hovioikeus lievensi Etelä-Karjalan käräjäoikeuden tammikuussa antamaa tuomiota. Käräjäoikeus oli tuominnut vuonna 1981 syntyneen naisen törkeästä pahoinpitelystä vuoden ja kolmen kuukauden vankeusrangaistukseen. Tuomion käräjäoikeus antoi ehdottomana, sillä rikos oli tehty pian aiemman tuomion koeajan alkamisen jälkeen.

Nainen valitti käräjäoikeuden tuomiosta. Hän ei pitänyt tekoa törkeänä ja vaati vankeusrangaistuksen muuttamista ehdolliseksi.

Tapahtumat saivat alkunsa, kun nainen ja mies riitautuivat tultuaan yöllä ravintolasta kotiin. Sanallisen riidan yhteydessä nainen löi hänelle selkänsä kääntänyttä miestä leipäveitsellä selkään lapaluun kohdalle.

Mies pakeni ulos asunnosta ja hälytti apua. Lääkärintarkastuksessa hänellä todettiin noin kahden senttimetrin levyinen pistohaava, joka jatkui noin viiden sentin matkan ihon alla ihon pinnan mukaisesti. Haava ei ollut hengenvaarallinen.

Nainen myönsi teon oikeudessa.

Hovioikeuden punnittavaksi jäi, tuliko tekoa pitää kokonaisuutena arvostellen törkeänä, kuten käräjäoikeus oli tehnyt.

Ratkaisussaan hovioikeus totesi, että törkeän tekomuodon puolesta puhui se, että nainen löi miestä veitsellä yllättäen takaapäin, eikä miehellä ollut mahdollisuutta puolustautua. Toisaalta veitsen aiheuttama vamma oli varsin pinnallinen eikä veitsellä tehty lyönti ollut ollut voimakas.

Oikeus piti jälkimmäisiä tekijöitä kokonaisarvostelussa painavampina ja päätyi ratkaisuun, ettei tekoa ole pidettävä kokonaisuutena arvostellen törkeänä.

Hovioikeus päätyi antamaan tuomionsa ehdollisena, sillä naisen aiemmista rikoksista, joista saadun tuomion koeajalla pahoinpitely tapahtui, oli jo vuosia aikaa.