Maanomistus lisäsi karavaanarien talkoita

Marleena Liikkanen

Palvaanjärven Loman alueisäntä Paul Nyman ei pidä talkoovelvoitetta rasituksena. Yhdessä tekeminen on hänestä mieluisaa ajanvietettä.

Karavaanarin kesä on yhä useammin jotain aivan muuta kuin vaihtuvaa maisemaa.

Asvaltin sijasta nuuhkitaan kukkalavan tuoksuja ja löhöilyn asemasta paiskotaan talkootöitä yhteisen hyvän eteen.

— Työleiriltä se voi tuntua täälläkin, Palvaanjärven vaunualueen isäntä Paul Nyman tunnustaa.

SF-Caravan Kouvolan seudun yhdistystoiminta sai uuden suunnan keväällä 2015, kun pitkäaikainen tavoite toteutui ja Luumäellä sijaitseva Palvaanjärven leirintäalue siirtyi karavaanarien omistukseen. Oman paikan hankkiminen toi mukanaan kosolti velkaa ja vastuuta.

Palvaanjärven 11 hehtaarin suuruinen alue käsittää 70 sähköistettyä vaunupaikkaa, yhden ison ja 12 pientä mökkiä, yhden kolmion ja neljä hotellihuonetta. Kunnostusta ja ylläpitoa tarvitsevat myös ravintolakiinteistö, rantasauna, savusauna, huoltorakennus, kesäkeittiö ja muut pienemmät rakennelmat.

— Yritämme tasata velanlyhennykset ja investoinnit budjetissa. Toiminta vaatii tietoista suunnittelua, jotta saataisiin liikevaihtoa.

Palveluiden pitää olla kunnossa, jotta satunnaiset yöpyjät tulisivat alueelle. Ravintola on erityisen hyvä houkutin, ja jokaiseen kesäviikonloppuun on siksi kehitelty jotain erityistä.

— Heinäkuun puolivälissä meillä oli heinämarkkinat. Seuraavana viikonloppuna tulevat pappatunturit ja sen jälkeen amerikkalaiset autot.

Yhdistyksen jäsenille on siis talkoovuoroja tiedossa. Nymanin mukaan ne yritetään jakaa siten, että kaikki olisivat tyytyväisiä.

Vapaus ei katoa omistuksen myötä

Kouvolan seudun karavaanariyhdistykseen kuuluu noin 700 jäsentä, joista 31 on lunastanut Palvaanjärveltä vuosi- tai kausipaikan. Kymmenisen vaunukuntaa hoitaa käytännössä ison osan juoksevista asioista.

Vakituinen paikka tuo mukanaan tarkoin määriteltyjä talkoovelvoitteita, mutta ne voi halutessaan korvata rahalla. Osa jäsenistöstä käyttää hyväkseen tätä mahdollisuutta.

— Oma periaate on se, että hommat tehdään yhdessä.

Vaikka omalle vaunualueelle sijoittuva karavaanarielämä muistuttaa huomattavan paljon tavallista kesämökkeilyä, Nyman näkee elämäntyyleissä yhden perustavanlaatuisen eroa. Karavaanari pääsee vaunullaan liikkeelle juuri silloin kun huvittaa, mutta kesämökki seisoo tiukasti perustuksillaan.

— Tässä pysyy se vapaus kumminkin.

Karavaanarien ikääntymisestä on puhuttu paljon, mutta Nymanin mukaan tulevaisuus näyttää nyt valoisalta. Matkailuvaunuilla ja -autoilla liikkuvia lapsiperheitä on taas alkanut näkyä enenevässä määrin, joten tulevaisuuden talkooväkeä kasvaa sittenkin.

— Kahdeksan vuoden päästä meidän pitäisi olla velaton alue, mutta työ ei siihen lopu. Alue vaatii korjausta ja kehittämistä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.