Saimaan pinta nousee huomattavasti, lisävettä tulee taivaalta sekä Pielisestä ja Kallavedestä

Ilpo Leskinen

Saimaan hiekkarannat supistuvat, kun vesi nousee. Kuva on Puumalan Katosselältä reilun vuoden takaa.

Saimaan pinta on pysynyt kesän ja alkusyksyn ajan suunnilleen tavanomaisessa korkeudessa. Muutos on kuitenkin jo alkanut. Vedenpinnan ennustetaan nousevan silminnähden, todennäköisimmin noin 30 senttiä vuodenvaihteeseen mennessä.

Kallavesi ja Pielinen ovat huomattavasti tavanomaista korkeammalla, joten järvistä tulevat suuret virtaamat nostavat myös Saimaan vedenpintaa.

Vuoksen vesistöalueella on ollut tavanomaista sateisempaa heinäkuusta lähtien. Lokakuustakin on tulossa sateinen.

Lokakuun alussa sademäärä on vaihdellut runsaasti eri puolilla vesistöaluetta. Vesistöinsinööri Jukka Höytämön arvion mukaan alkukuusta on satanut 35—40 millimetriä, kun lokakuun keskiarvo on 61 milliä.

Vesiviranomaiset seuraavat vedenpinnan kehitystä tavanomaista tarkemmin. On mahdollista, että Saimaa nousee tulvarajalle ja Vuoksen juoksutusta joudutaan lisäämään luonnontilaisesta.

Saimaan pinta on ollut Lauritsalassa viime päivinä 15—20 senttiä korkeammalla kuin keskimäärin tähän aikaan vuodesta.

Pohjavettä on kertynyt Etelä-Karjalassa runsaasti ja riittävästi.

Ilpo Leskinen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.