Drone-lennokkien markkinat kasvavat hurjaa vauhtia — sukeltamisen ja lentämisen kautta drone-yrittäjäksi päätynyt yrittäjä uskoo erikoistumisen voimaan

Anssi Kemppinen

Eniten droneja käytetään valo- ja videokuvaamisessa.
Eniten droneja käytetään valo- ja videokuvaamisessa.

Drone-lennokkien maailmanmarkkinat kasvat lähes kaksinkertaisiksi muutamassa vuodessa, arvioi konsulttiyhtiö Gartner.

Kuluvan vuoden lopussa lennokkimarkkinat ovat arvoltaan yli 5 miljardia euroa. Vuoden 2020 loppuun mennessä päästään Gartnerin arvion mukaan lähes 10 miljardiin.

— Markkina saattaa olla helposti vielä suurempikin, jos siihen laskee mukaan droneteknologian ympärille muodostuvia aloja, kuten datan käyttöä ja tiedon jalostamista, innovaatiorahoituskeskus Tekesin ohjelmapäällikkö Piia Moilanen arvioi.

Tekes pyrkii edistämään lennokkialan kehitystä Suomessa muun muassa tukemalla julkista sektoria innovatiivisten hankintojen valmistelussa. Se maksaa puolet julkisen sektorin tilauksiin, tarjouspyyntöihin, tarpeiden kartoituksiin ja pilottisuunnitelmiin kuluvista rahoista.

— Julkinen sektori voi innostaa hankinnoillaan yrityksiä kehittämään uusia sovellutuksia ja saamaan referenssejä, jotka auttavat maailmalle laajentumisessa. Yrityksiä taas voimme rahoittaa tutkimuksessa ja kehittämisessä, Moilanen kertoo.

Loputtomat sovellusmahdollisuudet

Lennokkeja käytetään kaupallisesti tällä hetkellä esimerkiksi valvonnassa, mittauksissa, maa- ja metsätalouden inventoinneissa sekä tutkimuksessa. Kuljetuspuolella lennokkeja kehittävät erityisesti verkkokaupat ja jakeluyhtiöt.

Eniten lennokkeja käytetään valo- ja videokuvaamisessa, mutta Moilanen korostaa erikoistumisen tarvetta: pitää löytää alat, joissa on mahdollista saavuttaa kilpailuetu ja monistettavissa oleva ansaintamalli.

Erikoistumiseen uskoo myös lappeenrantalaisen Robo Servicesin toimitusjohtaja Pentti Kokki.

— Olen alusta asti erikoistunut teknisiin kuvauksiin ja tiedon tuottamiseen. Siellä on sovellutuskohteita vielä jäljellä vaikka millä mitalla, Kokki vakuuttaa.

Robo Services satsaa Kokin mukaan jatkossa varsinkin tutkimuskuvaamiseen, maatalouteen ja luontokartoituksiin.

Myös palveluille riittää kysyntää, Kokki uskoo.

Esimerkiksi monet viranomaiset ovat hankkineet dronen, vaikka eivät osaa kunnolla käyttää lennokkia. Silloin niistä ei saada hyötyä irti tai käy vielä pahemmin.

— Esimerkiksi Vantaan kaupunki osti dronen, ja sitten he hajottivat sen. Vastedes lennokkien operointi ymmärretään varmaankin paremmin jättää ammattilaisten tehtäväksi.

Kehuja Trafille

Suomessa valvontaviranomaiset ovat edesauttaneet lennokkialan kehitystä, Kokki kiittelee. Toista on esimerkiksi Ruotsissa, jossa kuvaamiseen tarkoitetut lennokit kiellettiin viime vuonna kokonaan.

— Liikenteen turvallisuusvirasto Trafille on nostettava hattua. Se on mukana edistämässä lennokkien käyttöä erilaisiin tarkoituksiin, eikä alaa ole säädelty turhaan, Kokki sanoo. | Petteri Lindholm

Petteri Lindholm

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.