Oppositiojohtaja Antti Rinne tukee Itä-Suomen väylähankkeita — opiskelijoilta viesti opintojen ja perheen yhteensovittamisesta

Imatran ja Lappeenrannan seutu on saatava paremmin mukaan kasvukeskusten kehittymiseen ja niiden mukana tuomaan taloudelliseen hyvinvointiin.

Kai Skyttä

Antti Rinteen SDP johtaa puolueiden kannatuskyselyjä. Rinne lupaa tukea Itä-Suomen väylähankkeita, jos SDP on seuraavassa hallituksessa.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne haluaa tukea Itä-Suomen suuria väylähankkeita.

Lappeenrannassa alkuviikosta vierallut Rinne sanoo, että Itä-Suomen väylähankkeet on otettava osaksi uutta aluepolitiikkaa seuraavalla vaalikaudella.

Mikäli SDP on seuraavassa hallituksessa, Rinne on valmis edistämään Etelä-Karjalan ja koko Itä-Suomen kannalta tärkeitä ratahankkeita.

Rinteen mukaan Etelä-Karjalan teollisuus on Suomen vientitulojen näkökulmasta suuressa roolissa ja sen logistiikka on turvattava.

— Itärata on saatava jollain tapaa käyntiin mahdollisimman nopeasti jo ensi vaalikaudella. Samoin Imatra-Luumäki kaksoisraiteen kakkosvaihe. Jatkossa väylähankkeisiin on saatava pitkäjänteisyyttä entistä enemmän, kevään eduskuntavaaleihin galluppien kärkipaikalta valmistautuva oppositiojohtaja sanoo.

Suurimmat väännöt väylien rahoituksesta

Esimerkiksi Etelä-Karjalan yhteyksiä pääkaupunkiseudulle nopeuttava itärata on ottanut uutta tuulta purjeisiinsa tänä syksynä, kun Itä-Suomen maakuntaliitot ovat vieneet asiaa eteenpäin.

Itäradan toteutus on parhaillaan selviteltävänä liikenneministeriössä.

Suomessa selvitellään parhaillaan useiden isompien ratahankkeiden rahoitusta ja toteuttamista.

Liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikkö Harri Pursiainen ennusti aiemmin, että ensi vaalikauden poliittiset väännöt käydään juuri väylien rahoituksesta ja liikenteen päästöistä.

Lääkkeenä uutta perhe- ja aluepolitikkaa

Etelä-Karjalassa syntyvyys on kääntynyt laskuun ja sama näkyy tuoreimmissa ennusteissa koko Suomen mittakaavassa.

— Vierailin Lappeenrannan yliopistolla ja opiskelijoiden viesti oli se, että opintojen ja perheen yhteensovittaminen ei ole helppoa.

Rinteen ja SDP:n vastaus tulevaisuuden haasteisiin on laaja perhepoliittinen ohjelma ja kaupungistumisen tunnistaminen ja ulottaminen laajemmin aluepolitiikkaan.

— Lappeenranta ja Imatran seutu on saatava paremmin mukaan kasvukeskusten kehittymiseen ja niiden mukana tuomaan taloudelliseen hyvinvointiin.

Rinteen mukaan Lappeenrannan teknillinen yliopisto luo Etelä-Karjalalle menestyksen eväitä. Vaikka yliopisto luo osaajia, kaikki eivät Etelä-Karjalaan jää.

Työvoimapula on aito ilmiö muun muassa konepajoilla ja it-alalla. Rinteen lääkkeet tulevat koulutuksesta.

— Suomalaisten nuorten osaamista on nostettava, luomalla edellytykset maksuttomalle toisen asteen koulutukselle. Kaikilla ei ole varaa käydä lukiota tai hankkia ammattikouluun kalliita kokkiveitsiä. Lisäksi aikuisten osaamista on vahvistettava muuntokoulutuksen lisäämisellä.

Paljon epäilyjä sote- ja maakuntauudistuksesta

Sote- ja maakuntauudistus on vaalikauden mittaisen riitelyn jälkeen edennyt perustuslakivaliokuntaan. Rinne ennustaa vaikeuksia jatkoonkin.

— Juristin koulutuksen saaneena olen ymmärtänyt, että siellä on edelleen useita juridisesti arveluttavia kohtia. Kun kustannuksista puhutaan, yksikään asiantuntija ei ole valiokuntakäsittelyssä sanonut, että kustannukset alenisivat uudistusten myötä, Rinne muistuttaa.