Tänä vuonna Imatralla 197, Ruokolahdella 34 ja Rautjärvellä 22 kertaa: Hätäkeskukseen soitetaan herkästi, jos joku lähtee humalassa ajamaan

Katja Juurikko

Päihteiden vaikutuksen alaisena ajaminen on aina riski. Arkistokuva
Päihteiden vaikutuksen alaisena ajaminen on aina riski. Arkistokuva

Suomalaiset suhtautuvat kovempien huumeiden vaikutuksen alaisena ajoon aavistuksen jyrkemmin kuin alkoholin ryydittämään kyytiin.

— Päihteiden vaikutuksen alaisena ajaminen on aina merkittävä riskitekijä. Aineesta riippumatta ajokunnossa joko ollaan tai ei olla, painottaa suunnittelija Laura Loikkanen Liikenneturvasta.

Yli yhdeksän kymmenestä Liikenneturvan kyselyyn vastanneesta pitää hyvänä sitä, että autossa olisi tekniikkaa, joka estää humaltuneena ajamisen. Esimerkiksi alkolukkoon suhtaudutaan myönteisesti.
— Ennen kuin tekniikka hoitaa puuttumisen kännissä ajamiseen, jää se tehtävä meille jokaiselle. Asiaa voi miettiä myös omalla kohdalla, kehottaa yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen Liikenneturvasta.

Tuntematon käräytetään melko varmasti

Liikenneturvan tekemän tutkimuksen tulosten perusteella kolme neljästä suomalaisesta ilmoittaisi todennäköisesti tai varmasti poliisille läheisestään, jos tämä yrittäisi ajaa autoa juopuneena.

Vieraita ihmisiä kohtaan ilmoituskynnys on vielä matalampi. Yhdeksän kymmenestä vastaajasta kertoo ainakin todennäköisesti ilmoittavansa poliisille, jos itselle tuntematon henkilö pyrkisi humalassa rattiin.

Viime vuonna poliisi sai Imatralla 197 ilmoitusta juopumuksesta liikenteessä. Ruokolahdella ilmoituksia oli 34, ja Rautjärvellä 22. 

— Meille tulee hätäkeskuksen kautta jonkin verran ilmoituksia. Ihmiset soittavat hätäkeskukseen ja kertovat, että nyt joku henkilö lähti ajamaan humalassa, kertoo komisario Jukka Tylli Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta.

Avaimet pois

Liikennekuolemien määrä rattijuopumustapauksissa on laskenut kolmanneksella kymmenen viime vuoden aikana ja loukkaantuneiden määrä lähes puolittunut.
Alkoholi on silti edelleen merkittävä ristitekijä liikenteessä, erityisesti nuorilla. Henkilövahinkoon johtaneiden rattijuopumusonnettomuuksien kuljettajista nuoria on noin 40 prosenttia.

— Ystäväpiirin asenteet ja tarvittaessa väliintulo korostuvat etenkin silloin, kun ehkäistään nuorten rattijuopumusta. Porukassa kynnys ottaa juopuneelta kaverilta avaimet pois voi tuntua korkealta. Rattijuopumukseen kuitenkin saa ja pitää puuttua, sanoo Heiskanen.

Tutkimukseen liittyvä kysely tehtiin toukokuussa. Vastaajia oli 1035, joista autoilevia 79 prosenttia.

Fakta: Henkilövahingot rattijuopumusonnettomuuksissa

Vuonna 2016 kuolleita oli 61 ja loukkaantuneita 572.

Taajamissa tapahtui 14 prosenttia kuolemantapauksista ja kolmannes loukkaantumisista.

Kuolemista 60 prosenttia tapahtui ulosajoissa.

Loukkaantumisista lähes kaksi kolmesta tapahtui ulosajoissa ja joka kymmenes samojen ajosuuntien onnettomuuksissa.

Lähde: Liikenneturva/Tilastokeskus

Uusimmat uutiset

Kommentoidut