Eksote asetti Mansikkalan koulukeskuksesta yhden yläkoulun luokan ja neljä opettajaa karanteeniin – Tartunta on todennäköisesti peräisin muualta Suomesta

Altistuminen on tapahtunut viime perjantaina koulupäivän aikana. Kyseinen henkilö ei ole ollut tämän viikon aikana koulun tiloissa.

Kanerva Jalarvo

Karanteeniin asetetuille Mansikkalan koulukeskuksen yläkoulun oppilaille järjestetään etäopetusta.
Karanteeniin asetetuille Mansikkalan koulukeskuksen yläkoulun oppilaille järjestetään etäopetusta.

Imatralla on varmistunut tiistaina yksi koronavirustartunta, jolla on vaikutusta Mansikkalan koulukeskuksen toimintaan.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) tartuntatautilääkärit ovat asettaneet karanteeniin yhden yläkoulun luokan ja neljä koulun opettajaa, Eksote tiedottaa.

Altistuneiden huoltajiin ja altistuneihin on oltu Eksoten toimesta yhteydessä tiistain aikana, ja lähes kaikki altistuneet on tavoitettu.

Altistuminen on tapahtunut viime perjantaina koulupäivän aikana. Kyseinen henkilö ei ole ollut tämän viikon aikana koulun tiloissa. Eksote ei kerro yksilösuojaan vedoten onko koronapositiivinen henkilö koulun oppilas vai henkilökuntaa.

Mahdollisen laajemman leviämisen selvittämiseksi luokan oppilaista ja opettajista otetaan tällä viikolla koronavirusnäytteet.

– Kun tartunnasta on kulunut tietty aika, on näytteiden tulos luotettavampi. Ajoittamalla näytteet torstaille, saadaan luotettavampia tuloksia, sanoo Eksoten terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja Tuula Karhula tiedotteessa.

Tartunta todennäköisesti peräisin muualta Suomesta

Mansikkalan koulukeskukseen liittyvän koronatartunnan alkuperästä ei toistaiseksi ole täyttä varmuutta. Tuula Karhulan mukaan tartunta on todennäköisesti peräisin muualta Suomesta.

Koululuokan ja neljän opettajan lisäksi tartunnan saaneen henkilön perhe on myös karanteenissa. Tuula Karhulan mukaan todennäköisyys sille on pieni, että joku koulussa altistuneista henkilöistä olisi saanut koronatartunnan.

– Suomessa on ollut kouluissa tuhansia altistumisia, mutta vain hyvin harvat ovat saaneet tartunnan, hän muistuttaa.

Karhulan mukaan lähtökohtaisesti yhden koululuokan ja neljän opettajan laittaminen karanteeniin riittää tässä tapauksessa.

– Mutta yleinen ohje on, että kaikki vähänkin oireilevat hakeutuisivat testiin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koronakartan mukaan Imatralla on toinenkin uusi koronatapaus. Eksoten Tuula Karhulan mukaan kyseinen tartunta liittyy aiempiin tartuntaketjuihin.

Altistuneella kouluryhmällä ei ole ollut oppitunteja muiden ryhmien kanssa

Karanteeniin asetetuille Mansikkalan koulukeskuksen yläkoululuokan oppilaille järjestetään etäopetusta.

– Rehtori tiedottaa etäopetusjärjestelyistä altistuneille oppilaille ja heidän huoltajilleen tarkemmin vielä tänään Wilman kautta, kertoo Imatran tila- ja turvallisuuspäällikkö Sami Turunen tiedotteessa.

Turunen ei yksityisyyden suojan takia pysty kertomaan karanteeniin asetetun koululuokan kokoa. Luokkaryhmän liikkeet ovat tiedossa, eikä Turusen mukaan kyseisellä ryhmällä ole ollut sellaisia oppitunteja, joissa ryhmät olisivat sekoittuneet keskenään.

– Ruokailussa tietysti mennään ryhmittäin, mutta se on ainoa, missä on suurempi altistumisriski. Sielläkin otetaan ruokaa yksi ryhmä kerrallaan ja he syövät oman ryhmän kesken.

Tällä hetkellä Imatran kouluissa ei ole voimassa maskisuositusta. Tila- ja turvallisuuspäällikkö Sami Turunen ei osaa vielä sanoa, vaikuttaako Mansikkalan koulukeskuksen tapaus maskisuositukseen.

– Torstaina meillä kokoontuu koronajohtoryhmä, jossa asioita käydään tarkemmin läpi. Se on selvä, että jos näitä tapauksia tulee enemmän, niin jonkinlaisia toimenpiteitä pitää varmasti miettiä.

Eksote muistuttaa käyttäytymään karanteenissa vastuullisesti

Tartuntatautilääkärin määräämä karanteeni on viranomaispäätös, joka perustuu näyttöön tai perusteltuun epäilyyn siitä, että henkilö on altistunut taudille.

Lääkärin määräämää karanteenia ei voi lyhentää koronavirustesteillä, kuten omaehtoista, matkustamisesta seurannutta karanteenia. Tartuntatautilääkärin määräämä karanteeni ei ole suositus.

Eksote muistuttaa, että sekä omaehtoisessa että virallisessa karanteenissa tulee toimia vastuullisesti, ja karanteenissa ollessaan pitää välttää lähikontaktia perheen ulkopuolisiin ihmisiin.

Ulos meneminen on sallittua, ellei mene muiden ihmisten lähelle. Töihin, kouluun, päivähoitoon, harrastuksiin tai kauppaan ei saa mennä.

Koiraa saa ulkoiluttaa, mutta lähikontaktia ihmisiin ei saa syntyä. Karanteeni toteutetaan useimmiten kotona. Jos kotona asuu yli 70-vuotiaita tai perussairaita henkilöitä, voidaan erityisjärjestelyjä harkita.

Kuinka perheenjäsenten tulee toimia?

Karanteenissa olevan henkilön lähipiiriä ei aseteta karanteeniin, sillä he eivät ole olleet lähikontaktissa tartunnan saaneen henkilön kanssa. Karanteeniin asetetun oireettoman henkilön lähipiiri ei ole tartuttava.

Tartunnan saamisesta siihen, että potilas voi tartuttaa muita, on viivettä. Tämän takia altistuneen oireettoman henkilön omaisten ei kannata rajoittaa elämäänsä. Jos altistunut alkaa oireilla, tutkitaan, onko kyse koronaviruksesta.

Jos karanteenissa oleva henkilö alkaa oireilla, hänen perheenjäsentensä on suositeltavaa jäädä omaehtoiseen karanteeniin, kunnes koronatestin tulos on varmistunut.

Jos testin tulos on positiivinen, virallinen karanteeni laajennetaan tarpeen mukaan lähiomaisiin. Jos testi on negatiivinen, voivat perheenjäsenet jatkaa normaalia elämää.

Uutista täydennetty 3.11. kello 17:45 kauttaaltaan Tuula Karhulan ja Sami Turusen kommenteilla sekä lisätiedoilla.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut