Gallen-Kallelan Imatra talvella -maalauksen väärennös myytiin —rikos on osa laajempaa vyyhtiä

Poliisi

Gallen-Kallelan Imatrankoskea esittävän maalauksen väärennös oli osa laajempaa rikosvyyhtiä.

Akseli Gallen-Kallelan Imatra talvella -maalaus on yksi teoksista, joka väärennettiin ja onnistuttiin myymään tuhansilla tai kymmenillätuhansilla euroilla, tiedottaa Poliisi. Mukana on myös muita nimekkäiden taiteilijoiden teoksista tehtyjä väärennöksiä Eero Järnefeltistä Yrjö Saariseen.

Keskusrikospoliisi aloitti laajan ja ammattimaisen väärennösvyyhdin tutkimisen jo vuosia sitten, ja sen ensimmäistä vaihetta on puitu käräjillä vuoden alusta lähtien. Epäiltyjen rikosten kokonaisvahingot ovat useita miljoonia euroja.

Miljoonien vahingot

Nyt poliisi on saanut päätökseen esitutkintakokonaisuuden niin sanotusta Sisä-Suomen haarasta, jossa rikoksista epäillään yhdeksää henkilöä. Heidän joukossaan on myös henkilö jonka epäillään maalanneen suuren osan teoksista. Sisä-Suomenkin haarassa väärennettyjä teoksia myytiin aitoina vuosien ajan, ja esitutkinnan mukaan asiassa aiheutui 1,4 miljoonan euron vahingot. Asianosaisilta on takavarikoitu satoja tauluja, jotka todistettiin aitoustutkimuksissa väärennöksiksi. Asia on siirretty syyteharkintaan Sisä-Suomen syyttäjänvirastoon.

Gallen-Kallela maalasi alkuperäisen Imatrankoskea esittävä Imatra talvella -öljyvärimaalauksen vieraillessaan Imatralla vuonna 1893.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Luetuimmat