Stora Enso investoi 10 miljoonaa euroa Sunilan tehtaalle sijoitettavaan koelaitokseen — Yhtiön tulos heikkeni alkuvuoden aikana, säästötavoitetta nostetaan

Kimmo Seppälä

Arkistokuva Sunilan tehtaasta.
Arkistokuva Sunilan tehtaasta.

Stora Enso aikoo investoida 10 miljoonaa euroa koelaitokseen, jossa tuotetaan biopohjaista hiilimateriaalia ligniinistä.

Hiilimateriaalia voidaan hyödyntää keskeisenä raaka-aineena akuissa, joita käytetään esimerkiksi kuluttajaelektroniikassa, autoteollisuudessa ja suurissa energianvarastointijärjestelmissä.

Koelaitoksen rakentaminen Sunilan tehtaalle Kotkaan aloitetaan vuoden 2019 loppuun mennessä, ja sen arvioitu valmistumisaika on vuoden 2021 alussa. Kaupallistamisesta päätetään koetuotannon tulosten arvioinnin jälkeen.

— Investointi on askel muutosmatkallamme, jolla tutkimme uusia mahdollisuuksia korvata rajallisesti saatavia ja arvokkaita raaka-aineita uusiutuvilla vaihtoehdoilla. Puupohjaisen ligniinin käyttö teknisenä hiilimateriaalina tarjoaa innostavia mahdollisuuksia. Koelaitos on jatkoa sille pitkäjänteiselle työlle, jota olemme tehneet erottamalla ligniiniä biomassasta kasvattaaksemme sen lisäarvoa. Tähtäimessämme ovat nopeasti kasvavat akkumarkkinat, joilla kaivataan laadukkaita, hinnaltaan houkuttelevia ja vastuullisia materiaaleja, sanoo Stora Enson Biomaterials-divisioonan johtaja Markus Mannström yhtiön tiedotteessa.

Ligniini on yksi puun pääainesosista. Sunilan tehtaalla valmistettavalla ligniinillä voidaan jo korvata fossiilisia ainesosia esimerkiksi liimojen fenolihartseissa. Sunilan tehdas on valmistanut ligniiniä teollisessa mittakaavassa vuodesta 2015.

Kuluttajapakkauksissa kannattavuus kasvoi

Stora Enso tiedotti Sunilan investoinnistaan osavuosikatsauksensa julkistamisen yhteydessä. Kuluvan vuoden ensimmäisen puolikkaan aikana yhtiön liikevaihto on säilynyt edellisvuoden tasolla 5,2 miljardissa eurossa. Sen sijaan operatiivinen liiketulos on laskenut reilut 12 prosenttia 610 miljoonaan euroon. Yhtiön mukaan suurimpana syynä tuloksen heikkenemiseen ovat olleet kasvaneet kustannukset puunhankinnassa.

Consumer Board -divisioona, johon Imatran tehtaatkin kuuluvat, on sen sijaan parantanut kannattavuuttaan kuluvan vuoden toisella neljänneksellä pääasiassa hinnankorotusten ansiosta.

Stora Enso aikookin parantaa kannattavuuttaan lisäämällä säästöjä. Aiemmin ilmoitetun 120 miljoonan euron säästöohjelman tavoite on nostettu nyt 200 miljoonaan euroon. Yhtiön mukaan 100 miljoonaa euroa tästä saadaan täyteen kuluvan vuoden loppuun mennessä ja loput vuoden 2020 aikana. Imatralla säästöohjelma on tarkoittanut yhden paperikoneen sulkemista.

Luetuimmat