Pieni valonpilkahdus: Rautjärven kunnalle viime vuodesta alijäämää miljoonan sijasta vajaat 100 000 euroa — Tulevassa säästöohjelmassa kuntalaisia askarruttaa eniten Aseman koulun kohtalo

Kuntalaisten mielipiteitä kysytään useaan otteeseen ennen säästötoimista päättämistä. — Toivomme avointa keskustelua, sanoo kunnanjohtaja Harri Anttila.

Tiina Räikkönen

Rautjärven koulun lakkautus tapahtuisi suunnitelman mukaan syksyllä 2020. Lakkautuksella saavitettaisiin tavoitelluista säästöistä noin kolmasosa. Arkistokuva.
Rautjärven koulun lakkautus tapahtuisi suunnitelman mukaan syksyllä 2020. Lakkautuksella saavitettaisiin tavoitelluista säästöistä noin kolmasosa. Arkistokuva.

Rautjärven kunnan viime vuoden tilinpäätös ei ole lopulta niin synkkä kuin vielä kuukausi sitten ennakoitiin. Odotetun miljoonan euron alijäämän sijasta tilikauden tulos jäi miinukselle 97 326 euroa.

— Tuloksen pitivät siedettävänä Eksotelta saadut (maksujen tarkastukseen perustuvat) clearing-palautukset, kertoo kunnanjohtaja Harri Anttila.

Rautjärven kunnalle palautui Eksotelta toteutuneen käytön perusteella 862 000 euroa.

Viime vuosi oli Rautjärven kunnalle hyvin vaikea, luonnehtii Anttila.

— Verotulojen ennuste petti totaalisesti. Meidän piti maksaa valtiolle takaisin liian suuria tuloveroennakoita kahdelta vuodelta.

Rautjärven kunnan verotulot alenivat viime vuonna 782 249 euroa.

— Verotulojen putoaminen jatkuu edelleen.

Avointa keskustelua vaihtoehdoista

Rautjärven kunta on esitellyt viime viikkoina kuntalaistapaamisissa suunnitelmaa kunnan selviytymisohjelmaksi. Tavoitteena on saada kunnantalous tasapainoon vuonna 2021.

Ohjelmaan kuuluu veronkorotuksia ja 700 000 euron säästöpaketti. Säästöistä merkittävimmäksi kaavaillaan Aseman koulun lakkautusta.

— Meidän on löydettävä toiminnallisesti perusteltuja ratkaisuja. Lasten määrän kehitys on sellainen, että nykyistä palvelurakennetta ei voida pitää yllä, toteaa Anttila.

Hän korostaa, että koulun lakkautuksesta ei ole vielä mitään päätöstä olemassa.

— Toivomme nyt avointa keskustelua siitä, mitä vaihtoehtoja meillä on. Toiminnalle on löydettävä taloudellisesti kestävä pohja.

Tulossa verkkokysely ja kuntalaiskierros

Kunnan viime ja toissa viikolla järjestämiin kahteen keskustelutilaisuuteen, kyläkahveille, osallistui 72 asemanseutulaista ja 48 Simpeleen alueen asukasta.

— Asemanseudulla puhutti eniten koulun kohtalo, kertoo elinvoima- ja hankekehittäjä Juha-Pekka Natunen.

Tilaisuuksiin osallistuneille annettiin täytettäväksi kyselylomake, jolla kunta selvittää kantoja säästösuunnitelmiin. Vastausprosentti oli Natusen mukaan 60:n ja 70:n välillä.

Kuntalaisten mielipiteitä tulevista ratkaisuista selvitetään myös laajemmalla kuntalaiskyselyllä, joka avautuu kunnan verkkosivuilla toukokuussa. Kyselyyn voi vastata myös perinteisesti paperilla.

Toukokuussa järjestetään myös oma keskustelutilaisuus Aseman seudun koulun vanhemmille.

Yksi kuntalaisten kuulemiskierros tehdään myös syyskuussa, ennen kuin päätöksiä tehdään.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset