Peipot visertävät ja lokit melskaavat jo Vuoksella - Ihmeellinen talvi on pistänyt linnuiltakin vuodenkierron sekaisin

Lauhasta talvesta on ollut hyötyä ja haittaa luonnossa.

Jarmo Hämäläinen

Lauha talvi on saanut jotkut peipotkin jäämään Suomeen.
Lauha talvi on saanut jotkut peipotkin jäämään Suomeen.

Peipposesta ei päiväkään, kerrotaan vanhassa lorussa kesän tulosta Suomeen. Onko nyt siis kesä, koska Imatrallakin on helmikuussa tehty jo havaintoja puissa laulaa lurittelevista peipoista.

Myös lokit ovat saapuneet melskaamaan ja pitämään iltaisia konserttejaan Vuokselle. Yleensä lokeista ensimmäiset eli harmaalokit aloittavat iltaiset konserttinsa Vuoksella maalikuun puolivälin tinoilla.

- Kun, pakkaset loppuivat lokit tulivat etelätuulten mukana Imatralle luultavasti Vuoksen reittiä pohjoiseen Venäjän suunnalta, kertoo tutkija Juha Jantunen Etelä-Karjalan allergia ja ympäristöinstituutista.

Lokit eivät välttämättä lähde talviksi kovin kauas Suomesta. Joitakin yksilöitä näkyy talvellakin Vuoksen vesillä.

- Monet lokit menevät talveksi Itämerelle ja ehkä Etelä-Suomen satamakaupunkeihin, missä nyt sulaa vettä ja ravintoa löytyy, Jantunen kertoo.

Jarmo Hämäläinen

Lauha talvi on saanut jotkut peipotkin jäämään Suomeen.
Lauha talvi on saanut jotkut peipotkin jäämään Suomeen.

Peippojen lisäksi Jantunen on tehnyt Imatralla havaintoja muistakin normaalisti etelässä talvet viettävistä linnuista.

Monet mustarastaa ovat talvehtineet Suomessa, yhden kerrotaan jo pyöräyttäneen poikaset Helsingissä. Räkättirastaskin on Imatralla nähty ja kuultu tänä talvena.

Lauha talvi on ollut suotuisakin monelle Suomen perinteiselle talvilinnulle, kuten tiaisille. Ravintoa on luonnosta löytynyt helpommin kuin pakkastalvina.

Lumipeitteen ja pakkasten puuttuminen saattaa tuoda keväällä esiin vahinkoja luonnossa, mutta paljon riippuu siitä minkälainen kevättalvi ja kevät on.

- Tuhohyönteisten määrä saattaa lisääntyä. Pakkastalvet yleensä pitävät niiden kantaa kurissa, Jantunen sanoo.

Marjasatoihin lauha talvi ei välttämättä vaikuta.

- Jos ei nyt märkään maahan kovia pakkasia tule. Marjojen kannalta on ratkaisevaa minkälainen sää on kukinta-aikana ja kuinka pölyttäjiä riittää.