Imatralaiset kerrostaloasujat maksavat noin 2 890 euroa kunnallisia kiinteistökustannuksia vuodessa – Lappeenrantalaiset ja savonlinnalaiset maksavat enemmän

Imatralaisten maksama summa on maan 42. korkein. Lappeenrantalaiset maksavat maan neljänneksi korkeimpia kuluja ja savonlinnalaiset maan toiseksi korkeimpia.

Jarmo Hämäläinen

Imatran Vuoksenrantaan suunnitellaan uuden kerrostalon rakentamista.
Imatran Vuoksenrantaan suunnitellaan uuden kerrostalon rakentamista.

Imatralla on maan 42. korkeimmat kunnalliset kiinteistökustannukset, selviää Kiinteistöliiton torstaina julkaisemasta selvityksestä. Selvityksessä oli mukana kaikkiaan 59 kaupunkia.

Kunnalliset kiinteistökustannukset koostuvat tontin kiinteistöverosta, rakennuksen kiinteistöverosta, kaukolämmöstä, vedestä ja jätevedestä, kiinteistösähköstä ja jätehuollosta.

Imatralla kustannukset ovat koko maan keskiarvoa matalammat

Imatralaiset maksavat kunnallisia kiinteistökustannuksia 2,67 euroa neliöltä kuussa. Toisin sanoen, 90-neliöisen esimerkkiasunnon kustannukset ovat hieman vajaat 2 890 euroa vuodessa.

Luku on hieman maan keskiarvoa matalampi. Koko maan neliö-per-kuukausi -keskiarvo on 2,74 euroa, mikä tarkoittaa sitä, että 90-neliöiselle esimerkkiasunnolle koituu noin 2 960 euroa maksettavaa vuodessa.

Kai Skyttä

Tämä kerrostalo oli valmistumassa Lappeenrannan Pikisaareen heinäkuussa 2020.
Tämä kerrostalo oli valmistumassa Lappeenrannan Pikisaareen heinäkuussa 2020.

Lappeenrannassa ja Savonlinnassa maksetaan enemmän

Imatran lähikaupungeissa, Lappeenrannan ja Savonlinnan kunnalliset kiinteistökustannukset ovat satoja euroja korkeammat.

Savonlinnassa neliö/kuukausi -hinta on peräti 3,13 euroa, mikä on maan toiseksi korkein heti Rovaniemen jälkeen. Tästä summasta koostuu 90-neliön esimerkkiasunnolle noin 3 380 euron suuruinen lasku vuodessa.

Lappeenrantalaiset puolestaan maksavat maan neljänneksi korkeimpia kunnallisia kustannuksia, eli 3,06 euroa per neliö per kuukausi. Siitä kertyy esimerkkiasunnolle noin 3 305 euroa maksettavaa vuodessa.

Maan halvimmat kustannukset ovat Kempeleessä. 2,17 euroa per neliö per kuukausi tekee noin 2 344 euron suuruisen vuosilaskun.

Vertailu tehdään tyyppitalojen avulla

Kiinteistöliitto laskee kiinteistökustannuksia vakiomuotoisten tyyppitalojen avulla; nämä laskennalliset talot ovat 10 000 kuutiometrin asuinkerrostaloja, niissä on 40 asuntoa, ne sijaitsevat keskustassa, ruutukaava-alueella ja omalla tontilla.

Koko maassa kiinteistökustannukset nousivat noin prosentin edellisvuodesta.

Luetuimmat

Kommentoidut