Etelä-Karjalassa todettu ravintoloihin liittyvä joukkoaltistuminen – Seuraa oireitasi, jos asioit Lappeenrannassa samassa ravintolassa kuin koronatartunnan saanut henkilö

Tartunnan saanut ulkopaikkakuntalainen on liikkunut Lappeenrannan keskustassa lauantai-iltana 5. syyskuuta ollessaan oireeton, mutta tartuttava.

Lukas Pearsall

Eksote pyytää ravintoloissa asioineita hakeutumaan herkästi koronatestiin. Arkistokuva.
Eksote pyytää ravintoloissa asioineita hakeutumaan herkästi koronatestiin. Arkistokuva.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) alueella on todettu ravintoloihin liittyvä joukkoaltistuminen, Eksote tiedottaa.

Tartunnan saanut ulkopaikkakuntalainen on liikkunut Lappeenrannan keskustassa lauantai-iltana 5. syyskuuta ollessaan oireeton, mutta tartuttava.

Koronavirustartunnalle on voinut altistua jos on liikkunut viime lauantaina Birrassa kello 17 ja 21 välillä, Bar Fiiliksessä kello 21 ja 23 välillä, Club Unstablessa kello 23–23.30 välillä tai Club Valtassa kello 23.30–04 välisenä aikana.

Kyseinen henkilö ei ole liikkunut muualla Lappeenrannassa, kertoo Eksoten ylilääkäri Sami Raasakka.

– Hän on ollut Lappeenrannassa vain illan ja yön, jonka jälkeen poistunut. Meidän tiedossa ei ole julkisten liikennevälineiden käyttöä tai muuta sellaista.

Henkilöllä on mahdollisesti ollut koronavilkku-sovellus päällä Lappeenrannassa liikkuessaan

Tartunta ei liity Mikkelin tai Kouvolan tartuntaketjuihin

Toistaiseksi Eksotella ei ole tiedossa uusia paikallisia tartuntoja. Eksote tiedotti joukkoaltistumisesta vasta perjantaina sen takia, että se sai toiselta sairaanhoitopiiriltä tiedon positiivisesta löydöksestä vasta nyt.

Raasakka ei paljasta, missä päin Suomea tartunnan saanut henkilö asuu.

– Sen voin todeta, että tämä ei liity mihinkään julkisuudessa oleviin tartuntaketjuihin kuten Mikkelin tai Kouvolan ketjuihin, hän sanoo.

Tartunnan saanut henkilö oli Lappeenrannassa lähikontaktissa Raasakan mukaan yli kymmenen henkilön kanssa. Läheiset kontaktit on tunnistettu ja heidän osalta prosessit on käynnissä.

– Heidät on asetettu karanteeniin ja testataan. Osa on testattu jo tänään ja loput testataan viimeistään huomenna.

Mahdollisten altistuneiden tulee tarkkailla vointiaan vielä reilun viikon ajan

Eksote pyytää jutun alussa mainituissa ravintoloissa liikkuneiden kiinnittämään erityistä huomiota mahdollisiin infektio-oireisiin. Eksote pyytää heitä hakeutumaan herkästi koronatestiin, vaikka koronavilkku ei olisikaan ilmoittanut altistumisesta. Eksote testaa myös lieväoireisia potilaita.

Mahdollisten altistuneiden tulee tarkkailla vointiaan lauantaihin 19. syyskuuta saakka. Mikäli seuranta-aikana ravintoloissa asioineilla esiintyy väsymystä, päänsärkyä, nuhaa, yskää kuumetta, vatsakipua, oksennusta tai ripulia, hänen tulee hakeutua herkästi koronatestiin.

Etelä-Karjalassa testiin ja hoitoon hakeudutaan Omaolo.fi-palvelun kautta tai ottamalla yhteyttä omalle hyvinvointi- tai terveysasemalle tai päivystysapuun p. 116 117.

Joukkoaltistumisella ei ole vaikutusta kyseisten ravintoloiden toimintaan.

Juttua päivitetty 11.9. kello 16.45, lisätty Eksoten ylilääkärin Sami Raasakan kommentit ja päivitetty juttua kauttaaltaan.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset