Saimaan maakunnat heräilevät vastustamaan Heinäveden kaivoshanketta, Etelä-Savo esittää yhteistyötä muille

Etelä-Karjalan liitossa ollaan huolestuneita julkisuudessa olleista tiedoista. Taustat halutaan silti selvittää ensin.

Leena Sallinen

Etelä-Savossa halutaan Saimaan alueen maakuntaliitot yhdessä torjumaan Heinävedelle suunniteltua kaivoshanketta. Huolena ovat avokaivoksen jätevesien vaikutus Saimaan vesistöön.
Etelä-Savossa halutaan Saimaan alueen maakuntaliitot yhdessä torjumaan Heinävedelle suunniteltua kaivoshanketta. Huolena ovat avokaivoksen jätevesien vaikutus Saimaan vesistöön.

Heinävedelle suunniteltu grafiittikaivos huolettaa Saimaan alueen poliitikkoja.
Erityisen aktiivisia on oltu Etelä-Savossa, jossa maakuntahallituksen puheenjohtaja Jarkko Wuorinen esittää Saimaan alueen maakuntaliitoille yhteistyötä kaivoshankkeen torjumiseksi.

Wuorisen mukaan Saimaa on todellinen helmi Euroopassa eikä sen elinvoimatekijöitä ja brändiarvoa saa pilata huonosti ympäristöön soveltuvilla hankkeilla.

— Kun Saimaa sijaitsee neljän maakunnan alueella, niin tulen olemaan yhteydessä näiden maakuntien hallitusten puheenjohtajiin ja maakuntahallituksiin. Esitän, että nämä neljä maakuntaa Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala ja Etelä-Karjala muodostaisivat yhteisen kannanoton tähän kaivoshankkeeseen liittyen.

Jukka Kopra:Hanke kuulostaa huolestuttavalta

Kaivos on suunniteltu Heinävedelle ja lähelle Saimaata.

Hankkeen vastustajat ovat esittäneet epäilyjä siitä, että avokaivoksen jätevedet voisivat saastuttaa Karvionkosken kautta koko Heinäveden alapuolella olevan Saimaan vesistön.

Etelä-Karjalan maakuntahallituksen puheenjohtaja lappeenrantalainen kansanedustaja Jukka Kopra (kok.) kannattaa neljän maakunnan liittoutumista ja yhteistä palaveria aiheesta.

Kopra korostaa, että ennen kokousta hankkeen tausta ja uhkakuvat pitää selvittää.

— Olen lukenut asiasta lehdistä. Hanke kuulostaa huolestuttavalta. Jos uhkakuvat ovat lähelläkään sitä mitä julkisuudessa on esitetty, kaivosta ei missään nimessä saa tehdä. Saimaan ekosysteemi on aivan liian herkkä eikä sen suhteen voi ottaa mitään riskejä.

Vastustajat heräilemässä eri puolella

Jarkko Wuorisen mukaan Talvivaaran kaivos eli nykyinen Terrafame on toiminut varoittavana esimerkkinä huonosti hallitusta ympäristöasioiden hoidosta.

— Samalla se on saanut kriittisyyden lisääntymään kaivostoimintaa kohtaan.
Heinäveden grafiittikaivoshanketta ajaa kansainvälinen kaivosyhtiö Beowulf Mining. Toistaiseksi eniten ääntä kaivoshankeen kaatamiseksi on pitänyt Heinäveden luonnonystävät, joka syyttä kaivosyhtiötä salaisesta valmistelusta.

Kokoomuslainen europarlamentaarikko Petri Sarvanmaa vastustaa kaivoshanketta Itä-Savo-lehdelle antamassaan haastattelussa.

Perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä twiittasi tiistaina kannattavansa maakuntaliittojen yhteistyötä. Viime viikolla savonlinnalainen kansanedustaja Kaj Turunen (kok.) haastoi kaakkoissuomalaisia kansanedustaja mukaan vastustamaan kaivoshanketta.

Info kaivoshankkeesta keskiviikkona

Keskiviikkona Heinävedellä järjestetään kaivoshankkeeseen liittyvä tiedostustilaisuus.

Heinäveden luonnonystävien järjestämään tilaisuuteen osallistuu myös kaivosyhtiön edustajia.

Luetuimmat