Uusi polku esittelee Ruokolahden ylpeyksiä turisteille ja paikallisille – valmista pitäisi olla kesällä

Noin kolmen kilometrin mittainen polku Kirkonmäen tuntumassa on tarkoitettu omatoimiseen liikkumiseen. Polun varrella on 16 kohdetta, kansainvälisestikin kiinnostavia.

Santeri Tynkkynen

Ruokolahden kirkonmäen tuntumaan on tulossa uusi polku, jonka varrella on 16 kohdetta. Kirkkoherra Leena Haakana tietää, että alue kiinnostaa turisteja. Arkistokuva.
Ruokolahden kirkonmäen tuntumaan on tulossa uusi polku, jonka varrella on 16 kohdetta. Kirkkoherra Leena Haakana tietää, että alue kiinnostaa turisteja. Arkistokuva.

Ruokolahden kirkonmäen tuntumaan on tulossa historiaan ja geologiaan liittyvä polku. Noin kolmen kilometrin mittainen polku on tarkoitettu omatoimiseen liikkumiseen, mutta liikuntarajoitteisille polku ei sovi maastonsa vuoksi.

Valmista on tarkoitus tulla kevään aikana, jotta polku on kesällä kävijöiden käytössä.

Polun on suunnitellut Ruokolahti-seura, ja Ruokolahden seurakunnan kirkkoneuvosto myönsi luvan polun käyttöönottoon ja kylttien pystyttämiseen kokouksessaan.

Polku on liitetty myös osaksi Ruokolahden kunnan Kärki-Leader -hanketta.

Ruokolahden seurakunnan kirkkoherra Leena Haakana on hyvillään polusta jo tässä vaiheessa.

– Olen ottanut ajatuksen vastaan ehdottoman positiivisesti. Kirkonmäki on ruokolahtelaisten ja seurakuntalaisten ylpeys. Polku tuo näkyvyyttä alueelle, mutta palvelee myös paikallisia.

Pia Vainikka

Ruokolahden kirkko on Leena Haakanan suosikkikohde polun varrelta. Arkistokuva.
Ruokolahden kirkko on Leena Haakanan suosikkikohde polun varrelta. Arkistokuva.

Opastuksissa käytetään QR-koodia

Ruokolahti-seura on keräämässä tiedot polun varrella olevista kohteista, ja kyltit on tarkoitus pystyttää talkoovoimin. Seura on varannut 500 euroa opasteita varten.

Opastuksissa käytetään QR-koodia, joten kävijät pääsevät tutustumaan laajalti kohteiden historiaan.

Suunnitelmien mukaan polun varrella olisi 16 eri kohdetta: Imatra-Ruokolahti-Savonlinna reitin vanha tie, kappeli ja hautausmaat, talvisodan muistomerkki, Elli Jäppisen hauta, suppia, Ukonsalmi, hyppyrimäet, entiset lossi- ja laivalaiturit, juoksuhauta, kirkko ja sen ympärillä olevat muistomerkit sekä Simo Häyhän hauta.

Kohteista supat ja Ukonsalmi ovat geologisia kohteita.

– Omista suosikkikohteistani nostan tietysti esiin kirkon. Se on kaunis kirkko, johon todella kannattaa tulla hiljentymään ja muutenkin kirkkoa katsomaan. Yleensä meillä on ollut kirkossa opas, ja oletettavasti on myös tulevana kesänä.

– Polun kohteista Elli Jäppisen ja Simo Häyhän haudat ovat sellaisia, että ne herättävät laajaa kiinnostusta, myös kansainvälisesti, Haakana mainitsee.

Kirkkoherra Leena Haakana iloitsee Ruokolahti-Seuran aktiivisuudesta

Leena Haakana uskoo, että polulle on kysyntää.

– Kirkonmäki on kiinnostava paikka, ja alueella liikkuu turisteja, jotka eivät ole paikoista niin hyvin perillä kuin paikalliset. Olen todella ilahtunut, että Ruokolahti-seura otti tämän asiakseen.

Ruokolahti-seura päättää polun kylttien sijoituspaikat yhdessä seurakunnan kanssa. Seurakunnan johto myös tarkistaa seurakunnan kohteisiin liittyvät esittelytekstit.

Juttua muokattu 27.1. kello 10.17. Korjattu kirjoitusvirheet.

Luetuimmat