Ryhmä 22:n uusi paikkajako on karvas pala Imatran demareille: Illalla selviää, miten pitkälle SDP on valmis menemään

Hallintojohtaja Kaisa Heino toivoo, ettei asioita vaikeuteta turhaan. Veikko Hämäläisestä (sd.) kyse on rehellisyydestä ja rehtiydestä.

Mika Strandeén

Imatran kaupunginvaltuusto päättää tänään, voiko kokoomus ja siniset luovuttaa tehtäviään perussuomalaisille. SDP:tä järjestely oudoksuttaa.
Imatran kaupunginvaltuusto päättää tänään, voiko kokoomus ja siniset luovuttaa tehtäviään perussuomalaisille. SDP:tä järjestely oudoksuttaa.

Kokoomuksen, perussuomalaisten, keskustan ja vihreiden eli ryhmä 22:n uusi paikkajako viedään tänä iltana Imatran kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

Edustaja on tarkoitus panna vaihtoon kaikkiaan seitsemässä eri luottamustehtävässä.

Minna Mäkinen

Imatran kaupungin hallintojohtaja Kaisa Heino ei näe paikkojen uusjaossa ongelmaa.

Saavana osapuolena ovat perussuomalaiset, jotka perivät kolme luottamustehtävää sinisiltä ja yhden kokoomukselta.

SDP: Korni tilanne

Vasta illalla selviää, millaisen mekkalan Imatralla vähemmistöön jäänyt suurin puolue SDP järjestelystä nostaa. Taktiikka lukitaan vasta ennen valtuuston kokousta pidettävässä valtuustoryhmän kokouksessa.

Valtuustoryhmän puheenjohtaja Veikko Hämäläinen (sd.) kuvailee tilannetta korniksi. Hänen tulkintansa mukaan paikkavaihdosten ainoa tehtävä on pitää ryhmä 22 hengissä ja toimintakykyisenä ja suurin puolue SDP vähemmistössä.

— Onhan se poikkeuksellista ja mietityttävää, että väkisin pidetään ryhmiä kasassa, tapahtui mitä tahansa. Selkeää pakkovaltaa, Hämäläinen sanoo.

Asia tänään myös kaupunginhallituksessa

SDP sekä Imatran kaupunki ovat pyytäneet järjestelystä Kuntaliiton lakimiesten lausuntoa.

Sitä käsitellään tänään valtuuston lisäksi myös kaupunginhallituksen ylimääräisessä kokouksessa, jonka ainoa asia ovat juuri ryhmä 22:n sisäiset edustajavaihdokset.

On ”aika suuri todennäköisyys”, että SDP tulee kyseenalaistamaan paikkavaihdokset, Hämäläinen ennakoi.

— Pitää mennä oikeuden ja lain mukaan. Sellainen kuva minulla on tällä hetkellä, ettei järjestely ole vedenpitävä, Hämäläinen sanoo.

SDP haluaa kuntavaaleissa saamansa yli 40 prosentin kannatuksen myös näkyvän jossain.

— Määrätynlainen rehellisyys ja rehtiys pitää olla. Tämä on oma kantani.

"Asia politisoitunut"

Hallintojohtaja Kaisa Heino ei ota kantaa paikkavaihdoksista käytyihin neuvotteluihin. Hän korostaa, että edustajien valinnat ovat poliittisia päätöksiä ja kuuluvat siis valtuustolle. Tällä kertaa valinnat näyttävät kuitenkin erityisesti politisoituneen, mitä Heino pitää valitettavana.

Hän toivoo, ettei edustajavaihdoksista tehdä kokoaan suurempaa asiaa ja ongelmaa, ja että ”tarkoitushakuista asioitten vaikeuttamista” vältettäisiin kaikkien puolelta.

— Ei varmasti ole kuntalaisten etu, jos päätöksentekijät asettuvat tällaisessa asiassa toisiaan vastaan ilman järkevää perustelua, Heino sanoo.

Sellainen ei tekisi hyvää valtuuston ilmapiirille eikä enteilisi muutenkaan hyvää Imatran asioiden eteenpäin viennille, hän viestittää.

Heinon mielestä selkeintä olisi, että edustajien vaihdoksista olisi olemassa poliittinen yksimielisyys, ja mutta ilman sitäkin asiassa voidaan edetä.

Tarvittaessa valtuusto järjestää tänään henkilövaalin eli äänestää, jolloin enemmistön kanta voittaa, Heino muistuttaa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat