Ruokolahden kunta rakentaa urheilukentän kupeeseen pumptrack-radan – Karhumäen radalta tuttua Jaakko Hasua kaavaillaan projektipäälliköksi

Pumptrack-rata on suunniteltu rakennettavaksi urheilukentän pohjoispäädyssä olevalle puistokaistaleelle, koulun ja päiväkodin välittömään läheisyyteen.

Joonas Tapaninen

Ruokolahden kunnossapitoinsinööri Antti Suvannon mukaan radasta tulee pienempi, kuin Karhumäen vastaavasta. Arkistokuvassa Tuomas Hietanen Karhumäen radalla.
Ruokolahden kunnossapitoinsinööri Antti Suvannon mukaan radasta tulee pienempi, kuin Karhumäen vastaavasta. Arkistokuvassa Tuomas Hietanen Karhumäen radalla.

Ruokolahden kunta aikoo rakentaa Rasilan urheilukentän läheisyyteen polkupyöräilyn pumptrack-radan. Pumptrack radan perusideana on hyödyntää etenemisessä pumppaamista eli kehon liikettä niin, että varsinaista polkemista ei vauhtiin pääsemisen jälkeen tarvita.

Pumptrack-rata on suunniteltu rakennettavaksi urheilukentän pohjoispäädyssä olevalle puistokaistaleelle, koulun ja päiväkodin välittömään läheisyyteen, kertoo Ruokolahden kunnan kunnossapitoinsinööri Antti Suvanto.

Alustavan kustannusarvion mukaan radan hinnaksi on arvioitu yhteensä noin 75 000 euroa, josta kunta maksaa 20 000 euroa. Kunta hakee hankkeeseen Etelä-Karjalan Kärki-Leaderilta rahoitusta, jolla loput kulut olisi tarkoitus kattaa.

Rakentamiseen on tarkoitus käyttää myös talkoolaisia. Kunnanjohtaja Tuomo Sallisen mukaan rakentamiseen on laskettu 500 tuntia henkilötöitä sekä 150 tuntia konetöitä. Sallinen on neuvotellut konetöistä kahdeksan paikallisen yrittäjän kanssa, joista kaikki ovat lupautuneet auttamaan radan rakentamisessa. Se on erinomainen kädenojennus yrittäjiltä, Sallinen kiittelee.

– Olen varma, että saamme kuntalaisia osallistumaan talkoisiin. Yrittäjien suhtautuminen on ollut poikkeuksellisen myönteistä, Sallinen iloitsee.

Jaakko Hasusta kaavaillaan projektipäällikköä

Ruokolahden kunta tekee avustushakemuksen niin, että se ehtii käsiteltäväksi Kärki-Leaderin hallituksen helmikuun kokoukseen. Sieltä hakemus etenee vielä ELY-keskuksen käsittelyyn, joka jälkeen rahoitus varmistuu.

Ruokolahden kunnanhallitus päätti viime kokouksessaan, että mikäli kunta saa rahoitusta hankkeeseen, palkataan projektiin erillinen projektipäällikkö neljän kuukauden ajaksi. Tuomo Sallinen aikoo kysyä projektipäälliköksi Jaakko Hasua, joka on ollut aktiivinen Imatralla Karhumäen pumptrackin rakentamisessa sekä toiminnassa.

– Sitä ei ole vielä varsinaisesti päätetty, mutta aion kysyä Jaakko Hasua tehtävään. Häntä on konsultoitu myös pumptrackin suunnittelussa. Hän on ilmoittanut alustavan suostumuksensa, jos saadaan kokonaisuus vietyä maaliin.

Pumptrack-radan rakentaminen on tarkoitus aloittaa keväällä, ja valmista olisi määrä olla elo- tai syyskuussa.

Synergiaetuja kunnallistekniikan saneerauksesta

Ensi kesänä Ruokolahden kunta saneeraa Metsolantiellä ja koulun parkkipaikalla kunnallistekniikkaa.

Kunnossapitoinsinööri Antti Suvannon ajatuksena on se, että saneerauksesta voisi saada synergiaetuja pumptrackin rakentamiseen.

– Saneerauksesta voisi saada maamassoja radan rakentamiseen, eikä niitä tarvitsisi ajaa maankaatopaikalle. Siinä säästyisi kuljetuskustannuksia, sekä maa tulisi uusiokäyttöön. Tällä myös saataisi hiilijalanjälkeä hieman pienemmäksi, sanoo Suvanto.

Alunperin raha varattiin skeittiparkkiin

Ruokolahden kunta varasi vuonna 2018 20 000 euron määrärahan ulkoliikuntapaikan rakentamiseen. Tarkoituksena oli rakentaa skeittaukseen ja potkulautailuun pyhitetty harrastusalue.

Kunta lähti selvittämään asiaa, mutta pian ilmeni, ettei 20 000 eurolla saa rakennettua kovinkaan kummoista skeittiparkkia. Rahalla olisi saanut rakennettua vastaavanlaisen skeittiparkin kuin Vuoksenniskalla, mutta kunta tuli siihen tulokseen, ettei ole järkevää lähteä edistämään sellaista kokonaisuutta.

Ruokolahden kunta selvitti myös nuorison mielipidettä asiaan kuulemistilaisuudella. Skeittiparkkia myönteisemmän vastaanoton sai pumptrackin rakentaminen.

Nyt Ruokolahti löysi vihdoin käyttökohteen ulkoliikuntapaikan rakentamiseen varatulle rahalle.

Luetuimmat