Ukoskassa hieman sinilevää, mutta tilanne on rauhallinen sillä viilennyt sää pisti kukkimiset jäihin

Sinilevän tunnistamiseksi on pari helppoa kotikonstia.

Mika Strandén

Tällaisia leväesiintymiä ei tänä kesänä ole vielä syntynyt. Arkistokuva.

Kaakkois-Suomen sinilevätilanne on hillitty ja rauhallinen, kertovat valtakunnallisen levähavainnoinnin näillä nurkilla olevat vakiopisteet.

Sinilevää on havaittu vain muutamilla niistä.

Imatran Ukonlinna ja Lappeenrannan Haapajärvi pitävät kyseenalaista kunniaa: niissä on tehty eräät koko kesän ensimmäisistä levähavainnoista.

Kesäkuussa reippaasti viilentynyt sää on hillinnyt sinilevän kukkimista.

Vielä kesäkuun alkupäivinä vedet olivat monin paikoin useita asteita ajankohdan keskiarvoa korkeampia, mutta viilennyt sää ja voimakkaat tuulet sekoittivat lämpimän päällysveden ja viileän alusveden keskenään, ja lämpötilat pääsivät putoamaan nopeasti ja monta astetta.

Tunnista kepillä tai vesilasissa

Sinilevän voi tunnistaa helposti koettamalla sitä kepillä järvenpinnasta, tai ottamalla vettä vesilasiin.

Jos järven pinnalla leijuvaa massaa koittaa kepillä ja se hajoaa hippusina veteen, kyseessä voi olla sinilevä. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä.

Vesilasiin otetussa järvivedessä sinilevät nousevat pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa.

Saimaan pinta pysyy korkealla kuivuudesta huolimatta

Sateen puutteesta huolimatta Saimaan vedenpinta pysyy kuitenkin ainakin elokuulle saakka selvästi tavallista korkeammalla. Sen sijaan useimpien muiden järvien vedenkorkeudet ovat laskeneet lähelle ajankohdan mediaanitasoa.

Tällä hetkellä Saimaan vedenkorkeus on runsaat 50 senttiä ajankohdan keskitason yläpuolella.

Vedenkorkeuden ennustetaan kääntyvän heinäkuun alkuun mennessä hitaaseen laskuun. Saimaalla aloitettiin lisäjuoksutukset jo marraskuun lopulla kevättulvahaittojen minimoimiseksi. Nyt kun riski vedenpinnan noususta on väistynyt, palautetaan virtaama asteittain luonnollisen purkautumisen mukaiseksi.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut