Eksote: Koronatesteihin pääsevät kaikki, joilla on lieviäkin oireita

Sairaalan johtajan Marjo Nummisen mukaan Eksoten testauskapasiteetti kestäisi taudin mahdollisen toisen aallon.

Lukas Pearsall

Eksoten infektiovastaanotto on sijainnut Armilassa. Arkistokuva.
Eksoten infektiovastaanotto on sijainnut Armilassa. Arkistokuva.

Koronatesteihin pääsy tai niistä pois käännyttäminen on herättänyt keskustelua viime aikoina valtakunnallisesti. Esimerkiksi ulkopaikkakuntalaisia tai ulkomaalaisia on saatettu joissakin kunnissa ympäri maan käännyttää pois testeistä, vaikka henkilöllä olisi ollut taudin oireita.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksotessa vastaavaa ei sairaalan johtajan Marjo Nummisen mukaan ole tapahtunut. Numminen kertoo, että Eksoten alueella testeihin pääsevät kaikki oireiset.

– Ihan sama, onko ulkopaikkakuntalainen tai oman alueen potilas, sillä ei ole merkitystä.

Nummisen mukaan testeihin pääsee helposti ja lievissäkin oireissa.

Eksoten alue maan häntäpäätä testien määrässä

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) tilaston mukaan Eksoten alueella on tehty kolmanneksi vähiten koronatestejä alueen väkimäärän suhteutettuna.

– Meillä ei sen enempää ole ollut testeihin tulevia tarjokkaita. Alussa testauskriteerit olivat erilaiset ja nyt pitkään on jo ollut tämä kriteeri, että lievissäkin oireissa otetaan näytteet. Ja näin on tehty.

Numminen kuitenkin huomauttaa, että väkimäärään suhteutetuissa luvuissa on THL:n tilastossa ollut häiriöitä jo keväästä lähtien.

– Aikaisemmin siellä on ollut noin 300–400 kappaleen heitto, jota oli yritetty selvittää jo huhtikuussa, mutta määrä on ollut koko ajan väärä THL:n tilastoissa.

Tähän mennessä Eksoten alueella on Nummisen mukaan otettu yhteensä 4 793 koronatestiä.

Alle sata testiä päivässä tällä viikolla

Kokonaiskuvassa testausmäärät ovat viime aikoina olleet kasvussa koko maassa, myös Etelä-Karjalassa. Tällä viikolla päivittäiset testimäärät ovat vaihdelleet 90–65 tehdyn testin välillä.

Nummisen mukaan Eksoten testauskapasiteetti on edelleen riittävä, ja sitä pystytään vielä tarpeen tullen kasvattamaankin. Nummisen mukaan Eksoten testauskapasiteetti kestäisi myös taudin mahdollisen toisen aallon.

– Laboratorionäytteiden tutkimusten puolesta kapasiteetti varmasti riittää. Sitten lisätään näytteenottajia ja näytteenottopisteitä.

Luetuimmat