Selvitystyö valmistui: Ammattikorkeakoulun toiminta päättyy Imatralla — restonomien ja kuvataiteilijoiden koulutus siirtyy Lappeenrantaan aikaisintaan vuonna 2019

Selvitystyö ei tuonut esiin mahdollisuuksia koulutuksen jatkamiseen Imatralla.

Anu Pakarinen

Imatralla tapahtuva koulutus tuottaa ammattikorkeakoululle isoa tappiota, kertoi selvitystyön alkaessa Saimaan ammattikorkeakoulun rehtori Anneli Pirttilä.

Saimaan ammattikorkeakoulu siirtää opetuksen Imatralta Lappeenrannan kampukselle.

Rehtori Anneli Pirttilän ja vararehtori Merja Heinon vetämä selvitystyö ei tuonut esiin mahdollisuuksia koulutuksen jatkamiseen Imatralla.

Selvitystyötä esiteltiin henkilökunnalle ja opiskelijoille perjantaiaamuna. Ammattikorkeakoulun hallitus käsittelee selvitystä kokouksessaan ensi maanantaina. Hallitus tekee asiassa lopullisen päätöksen.

Koulutus päättyy Imatralla aikaisintaan vuonna 2019. Imatran kampuksella opiskelee restonomiksi tai kuvataiteilijaksi tällä hetkellä 437 henkeä. Opetushenkilöstön vahvuus on 13.

— Ratkaisut tehdään niin, ettei kukaan menetä työpaikkaansa. Toimipaikka voi kyllä vaihtua, kertoi selvitystyön alkaessa rehtori Anneli Pirttilä.

Työntekijät ja opiskelijat muuton takana

Koulutusten siirtäminen Lappeenrantaan on työnantajan ja työntekijöiden edustajien yhteinen esitys. Selvitystyön aikana käytiin läpi myös muita vaihtoehtoja, kuten restonomikoulutuksen siirtäminen Lappeenrantaan, ja kuvataiteen siirtäminen Lahteen.

OAJ:n pääluottamusmies Marita Pirkka kokee henkilöstön tulleen hyvin huomioiduksi selvitystyössä. Ammattikorkeakoulun tiedotteen mukaan Pirkka uskoo koulutuksen keskittämisen Lappeenrantaan turvaavan restonomi- ja kuvataiteen koulutusten pysymisen maakunnassa.

Selvitystyön yhteydessä tehdyssä kartoituksessa kriittisimmin keskittämiseen suhtautuivat kuvataiteen opiskelijat, joista suurin osa vastusti muuttoa. Myös kuvataiteen henkilöstöstä noin puolet oli Imatralle jäämisen kannalla. Hotelli- ja ravintola-alan henkilöstö ja opiskelijat sen sijaan olivat enimmäkseen yhden kampuksen kannalla.

Myönteisesti muuttoon suhtautuu myös opiskelijakunta Saiko. Opiskelijat uskovat yhden kampuksen edesauttavan paitsi koulutusten vetovoiman kasvua myös opiskelijoiden jaksamista.

Ensi syksy käynnistyy normaalisti

Syksyllä 2018 Imatralla aloittaa normaali määrä opiskelijoita. Suomenkieliseen hotelli- ja ravintola-alan koulutukseen otetaan 30 ja englanninkieliseen toiset 30 opiskelijaa. Kuvataideopinnot aloittaa 25 henkilöä.

Erityisesti Imatran restonomikoulutuksen vetovoima on heikko. Edellisessä yhteishaussa hotelli- ja ravintola-alan suomenkieliseen koulutukseen oli 0,9 ensisijaista hakijaa yhtä aloituspaikkaa kohti.

Myös kuvataidekoulutuksen vetovoima on Imatralla pienempi kuin muualla valtakunnassa. Edellisessä haussa aloituspaikkaa kohti oli 2,1 ensisijaista hakijaa.

Ammattikorkeakoulu uskoo keskittämisen turvaavan ennen kaikkea restonomikoulutuksen säilymisen maakunnassa.

Suurin syy on raha

Koulutuksen keskittämiselle suurin syy on raha. Ammattikorkeakoulun toiminnot Imatralla tuottavat tällä hetkellä vuosittain noin 480 000 euron tappiot. Pirttilä arvioi vuotuisen säästön keskittämisestä nousevan 600 000 euroon, mikäli ammattikorkeakoulu onnistuu löytämään Imatran kiinteistöilleen uutta käyttöä.

Ammattikorkeakoulu toimii Mansikkalassa Tietäjäntalossa sekä entisessä paperilaboratoriossa. Ammattikorkeakoulu omistaa myös Siitolan mäellä entisen navettarakennuksen sekä vailla säännöllistä toimintaa olevan Siitolan kartanon.

Lähtökohtaisesti tiloista haluttaisiin eroon. Keskeisellä paikalla oleville koulutustiloille ei kuitenkaan ole juurikaan muita ostajia kuin Imatran kaupunki, joka ei ole tähän mennessä ollut halukas ottamaan uusia neliöitä kontolleen.

Juttua täydennetty henkilöstön ja opiskelijakunnan osalta 16.3. klo 11.00., tilojen osalta 16.3. klo 11.08., restonomikoulutuksen osalta 16.3. klo 11.16. ja vielä henkilöstön osalta 16.3. klo 11.22. Korjattu 16.3. klo 12.30 Merja Heinon titteli.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat