Perustaisitko firman omin päin netissä vai kyselisitkö asiantuntijoilta ilmaisia neuvoja?

Kai Skyttä

Monet perustettavista yrityksistä on yhden henkilön palveluyrityksiä, mutta yhä useammin myös sellaisia, jotka työllistävät enemmän kuin yhden henkilön.

Lappeenrannassa on alkuvuodesta perustettu elinkeino- ja yrityspalveluyksikön Wirman kautta noin viidennes enemmän yrityksiä kuin vuosi aikaisemmin. Määrän lisäksi yritysilmapiirissä on Wirman yrityspalvelujen johtajan Mikko Ojapellon mukaan tällä hetkellä myös muita positiivisia piirteitä.

— Yrityksiä lopetetaan vähemmän kuin viime vuonna. Ja perustettavat yritykset työllistävät entistä useammin enemmän kuin yhden ihmisen. Nämä molemmat vaikuttavat positiivisesti Lappeenrannan työllisyyteen, Ojapelto sanoo.

Imatralla yrityksiä on sen sijaan ainakin kehitysyhtiön kautta perustettu tänä vuonna jonkin verran vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Imatran kehitysyhtiön yritysasiantuntija Antti Oravuon mukaan tähän voi olla syynä myös se, että nykyisin osakeyhtiön tai toiminimen voi perustaa myös netissä.

— Byrokratiaa on vähemmän, kun perustaa yrityksensä netin kautta, mutta moni oleellinenkin asia voi silloin jäädä yrityksen perustajalta hämärän peittoon.

Kehitysyhtiöiden asiantuntijapalvelut ovat ilmaisia.

Imatran kehitysyhtiön kautta perustetuista yrityksistä on kahden vuoden kuluttua perustamisestaan yhä pystyssä 90 prosenttia ja viiden vuoden kuluttuakin noin 80 prosenttia.

Lappeenrannassa Wirman kautta kulkeneisen yritysten elinkelpoisuus on samaa luokkaa.

Ojapellon ja Oravuon mukaan muilla yrityksillä ei mene yhtä hyvin: niistä kahden ensimmäisen vuoden aikana puolet lopettaa toimintansa.

Noin puolesta Imatran kehitysyhtiöön tulleista yritysideoista toteutuu yritykseksi asti. Moni perustaa yrityksen oman ammattitaitonsa ympärille, ja käsitykset yrittämisestä ovat Oravuon ja Ojapellon mukaan useimmilla varsin realistisia.

Eniten opastusta yrittäjiksi aikovat tarvitsevat Oravuon mukaan eläkevakuutusasioissa, ennakkoperinnästä ja verotuksesta muutenkin. Kehitysyhtiöissä myös arvioidaan ja sparrataan liikeideaa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.