Etelä-Karjalan yritykset: Lisää koronavirustestausta, jotta rajoituksia voidaan purkaa

70 prosenttia aikoo irtisanovansa tai lomauttavansa henkilökuntaa lähitulevaisuudessa.

Kai Skyttä

Lappeenrannassa Nuijamaantien varressa sijaitseva Laplandia market suljettiin maaliskuussa, kun Suomen ja Venäjän välinen raja suljettiin koronaviruspandemian vuoksi.
Lappeenrannassa Nuijamaantien varressa sijaitseva Laplandia market suljettiin maaliskuussa, kun Suomen ja Venäjän välinen raja suljettiin koronaviruspandemian vuoksi.

Etelä-Karjalassa toimivat yritykset haluvat lisää koronavirustestausta. Tätä mieltä on 65 prosenttia Etelä-Karjalan kauppakamarin koronakyselyyn vastanneista.

Koronaviruspandemia on vaikuttanut vastanneista 91 prosentin yrityksen toimintaan. 80 prosentilla liikevaihto on pienentynyt. Yritysten näkymät lähitulevaisuuteen ovat kielteisiä. 70 prosenttia ilmoittaa irtisanovansa tai lomauttavansa henkilökuntaa tulevien kahden kuukauden aikana.

– Yritysten edustajien mukaan on löydettävä tie ulos taloutta eniten haittaavista rajoituksista epidemiaa samalla hilliten, Etelä-Karjalan kauppakamarin toimitusjohtaja Mika Peltonen sanoo tiedotteessa.

Testaa, jäljitä, hoida ja poista rajoituksia

Kauppakamarin kyselyyn vastanneiden mielestä haitallisimpia rajoituksia ovat kokoontumisrajoitukset sekä majoitus- ja ravitsemustoimialan sulkutoimet.

– Ensisijaisen asiana on luonnollisesti ihmisten terveys, mutta rajoitustoimia pohdittaessa on myös laajasti otettava huomioon niiden vaikutukset talouteen, yrityksiin ja työpaikkoihin, Peltonen toteaa.

Yritysten mielestä nyt pitäisi testata, jäljittää ja hoitaa sekä poistaa rajoituksia mahdollisimman pian asteittain.

Kauppakamarit esittävät, että ansiotuloverotusta alennettaisiin kahdella prosenttiyksiköllä. Kun koronarajoitukset poistetaan, ravintolapalveluiden ja anniskelun arvonlisäverokannat pitäisi laskea väliaikaisesti 14 ja 24 prosentista 10 prosenttiin. Tämä nopeuttaisi palveluiden kysyntää ja näiden alojen työllisyyden palaamista ennalleen.

Kauppakamarin koronaviruskyselyyn saatiin Etelä-Karjalasta 57 vastausta.

Uusimmat uutiset