Eksote suosittelee välttämään lähikontakteja – Kouluja ei olla laittamassa etäopetukseen ainakaan tässä vaiheessa

Karhulan mukaan jätevesitutkimuksen koronaviruslöydös osoittaa, että kaikkia koronavirustapauksia ei ole löydetty. Koronavirustilanne voi muuttua nopeastikin, kuten Mikkelissä tapahtui.

Minna Mäkinen

Eksote suosittelee eteläkarjalaisia välttämään lähikontakteja ja siirtymään etäkokouksiin ja -koulutuksiin.
Eksote suosittelee eteläkarjalaisia välttämään lähikontakteja ja siirtymään etäkokouksiin ja -koulutuksiin.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) suosittelee lähikontaktien välttämistä koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Eksoten terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja Tuula Karhulan mukaan se tarkoittaa esimerkiksi turvavälien pitämistä ja tarvittaessa maskien käyttämistä.

Eksoten tiedotteessa annetaan vahva suositus esimerkiksi etäkokouksien ja -koulutuksien pitämiseksi.

Suositus annettiin, koska Eksote ei halua eteläkarjalaisten tuudittautuvan ajatukseen, ettei koronavirusta olisi Etelä-Karjalassa, Karhula sanoo.

– Jätevesitutkimuksessakin tuli ilmi, että kyllä täälläkin varmasti virusta jossain kiertää ja että kaikkia tapauksia emme ole saaneet kiinni.

Lappeenrannan jätevesistä tehtiin elokuussa koronaviruslöydös. Etelä-Karjalassa on nyt varmistettuja koronatartuntoja 29. Viimeisin positiiviseksi osoittautunut koronavirusnäyte otettiin 29. elokuuta, selviää Eksoten torstaina päivittämästä taulukosta.

"Myös huolettomuutta esiintyy"

Vaikka Etelä-Karjalassa on vielä toistaiseksi ollut vähän varmistettuja koronavirustapauksia, tilanne voi muuttua nopeastikin. Karhulan mukaan esimerkkinä ovat Mikkelin joukkoaltistumiset.

– Ollaan varuillaan, että pystyttäisiin välttämään tartuntoja.

Karhulan mukaan työnantajien ja ihmisten pitäisi nyt miettiä, mitkä ovat koronaviruksen kannalta riskipaikkoja. Sellaisia ovat yli kymmenen henkilön kokoontumiset, varsinkin, jos niissä ei voi pitää parin metrin turvaväliä.

Jos lähikontakteja ei voi välttää, pitäisi käyttää suu-nenäsuojaa.

– Mieluummin näitä keinoja käyttäisi etukäteen kuin pakon edessä.

Karhula sanoo, että kaikki eteläkarjalaiset eivät suinkaan suhtaudu yliolkaisesti koronavirukseen, mutta että "yleinen kaupunkikuva näyttää siltä, että myös huolettomuutta esiintyy".

Kouluja ei kuitenkaan olla nyt laittamassa etäopetukseen.

– Koulutoimen osalta meidän tartuntatautilääkärit ja opetustoimi käyvät tiivistä keskustelua. Kyse ei ole mistään koulujen sulkemisesta tässä vaiheessa ainakaan, Karhula toteaa.

Päivitetty 10. syyskuuta kello 12.50: Lisätty Tuula Karhulan kommentit. Korjattu uusimman positiivisen koronanäytteen näytteenottopäivämäärä.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset