Imatran, Kuhmon ja Tohmajärven raja-asemien pikatesteistä löytyi uusia hiv-tartuntoja viikonloppuna — Kesän aikana Suomessa ryhdytään myymään hiv-tartunnan paljastavaa kotitestiä

Suomen Punainen Risti ja Hivpoint tarjosivat viikonloppuna maksuttomia ja vapaaehtoisia hiv-testejä itärajan raja-asemilla.

Mika Strandén

Hivpointin tiedottaja Anni Pätilä Imatran raja-asemalla viime viikonloppuna.

Suomen Punainen Risti ja Hivpoint tarjosivat viime viikonloppuna anonyymejä hiv-tartunnan paljastavia pikatestejä Imatran raja-asemalla.

Hivpoint edistää muun muassa hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyn testaus-, neuvonta- ja tukipalveluja.
Viime viikonloppuna se päivysti SPR:n kanssa kahdella muullakin raja-asemalla, Kuhmon Vartiuksessa ja Tohmajärven Niiralassa.

Kaikkien raja-asemien yhteissaldoksi tuli noin 80, eli sen verran ihmisiä kävi testin tekemässä.
— Olemme tosi iloisia, että niin moni tuli testauttamaan itsensä, toteaa Anni Pätilä, Hivpointin tiedottaja.

Pätilän huolena on se, että etenkin pienillä paikkakunnilla ihmisten ei ole helppo hakeutua testiin omalla terveyskeskuksellaan — eikä sielläkään testiä aina huomata tarjota.

Testien lisäksi raja-asemilla jaettiin yli 4 0000 kappaletta turvaseksipakkauksia, eli kondomeita.
— Turvaseksipartiot ja seksuaaliterveystieto tavoittivat yhteensä siis tuhansia ihmisiä viikonlopun aikana.

Tuuli Parikka

Hiv-testin voi pian tehdä myös kotona.

Positiivisen tuloksen kanssa lääkäriin

Testeissä löytyi uusia hiv-tartuntoja. Montako, sitä Pätilä ei avaa.
— Sanotaanko, että enemmän kuin yksi.

Pätilä ei valota myöskään sitä, oliko positiivisten tulosten määrissä eroja eri raja-asemilla, tai sitä, mihin ikäluokkaan tai kumpaan sukupuoleen positiiviset tulokset painottuvat.

Viime aikoina uusia tartuntoja ovat saaneet etenkin itärajan lähellä asuvat iäkkäät miehet.

Jos testistä tulee positiivinen tulos, kannattaa mennä lääkäriin.
— Testin antama negatiivinen tulos on luotettava, kun altistuksesta on kulunut kolme kuukautta. Positiivinen tulos täytyy aina varmistaa terveydenhuollossa.

Terveydenhuolto on oikea paikka positiivisen tuloksen saaneelle myös siksi, että vain siellä tartunnan hoitopolku pääsee lähtemään liikkeelle.
— Ja hoito on nykyään hyvin tehokasta, Pätilä muistuttaa.

Tänä kesänä hiv-testin tekeminen käy entistäkin helpommaksi, sillä Suomeen tulee myyntiin hiv-kotitestejä. Niiden tarkka lanseerauspäivä ei ole vielä tiedossa, eivätkä testin jakelukanavatkaan, Pätilä kertoo.
— Kotitesti tulee kuitenkin myyntiin toivottavasti jo lähiviikkoina.

Jos epäilee altistuneensa hiv-virukselle, kannattaa ottaa myös hiv-jälkiehkäisy. Kuukauden mittainen lääkekuuri on aloitettava 72 tunnin kuluessa altistuksesta.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat