Mutta mitä tehdä Simpeleen vesitornille? — Torni onkin aiemmin luultua huonommassa kunnossa

Vesitornille on rakennettu neljä vaihtoehtoa. Halvimmassa korjataan vain välttämätön, kalleimmassa rakennetaan kokonaan uusi.

Rautjärven kunta

Simpeleen vesitorni kohoaa Simpeleen terveysaseman takana.
Simpeleen vesitorni kohoaa Simpeleen terveysaseman takana.

Rautjärven liikelaitos- ja lupajohtokunta käsittelee ensi tiistain kokouksessaan Simpeleen vesitornin kohtaloa.
Sen saneeraukseen varattiin viime vuonna 86 000 euroa, mutta pian korjaussuunnittelun alettua kävikin ilmi, että vesitornin rakenteet ovat uskottua huonommassa kunnossa.
Siispä tornia ei voi korjata sille varatulla summalla.

Tämän vuoden aikana olikin määrä toteuttaa vain tornin saneerauksen täydellinen korjaussuunnittelu. Korjaussuunnittelua tekemään valittiin Ramboll Finland.
Kesällä kuitenkin huomattiin, että täydellisen suunnittelunkaan jatkaminen ei ole järkevää, sillä vesitornin korjaaminen tulisi maksamaan niin paljon.

Neljä ehdotusta

Ramboll on nyt valmistellut neljä ehdotusta tornin kohtalolle.

Edullisin niistä tekee vain välttämättömät, välittömät ja tarpeelliset toimenpiteet, ja antaa säiliölle ja rakenteille noin viisi vuotta käyttöikää. Tämä vaihtoehto maksaa 120 000 euroa, kertoo Juho Jylhä, Rautjärven kunnan vs. tekninen johtaja.

Toiseksi edullisin korjaa muun muassa kantavia betonirakenteita tarkemmin, uusii sähköt ja ilmanvaihdon, ja tuo säiliölle ja rakenteille 10 — 20 vuotta lisää käyttöikää. Tämä maksaa jo reippaasti enemmän, 560 000 euroa.

Toiseksi kallein ehdotus tekee kakkosehdotuksen toimenpiteiden lisäksi laajemman rakenteellisen korjauksen tornin vesikatolle ja säiliöosalle.
Tämä vaihtoehto lisää tornin käyttöikää 20 — 30 vuotta, ja maksaa 630 000 euroa.

Kallein vaihtoehto rakentaisi kokonaan uuden, tilavuudeltaan noin 500 kuution kokoisen alavesisäiliön tornin viereen, ja korvaisi sillä nykyisen tornin kokonaan.
Uudella säiliöllä olisi suunnittelukäyttöikää vähintään 50 vuotta.
Kallein vaihtoehto tulisi maksamaan kaikkiaan 560 000 euroa, ja lisäksi vanhan vesitornin purkaminen maksaisi sen päälle noin 300 000 — 500 000 euroa lisää.

Liikelaitos- ja lupajohtokunnan kokous alkaa tiistaina 14. elokuuta kello 14 Rautjärven kunnantalolla.