Suomen lasten itsenäisyysjuhlaan kutsuttiin 600 lasta — Imatralla arpaonni suosi 10-vuotiaita Vili Tiippanaa ja Aleksei Dovgalevia

Lapset kokoontuvat juhlimaan satavuotiasta Suomea itsenäisyyspäivän aattona Säätytalolle Helsinkiin.

Kanerva Jalarvo

Vili Tiippana kertoo, että yleensä itsenäisyyspäivää on vietetty kotona perheen kanssa piparkakkuja leipoen. Tänä vuonna itsenäisyyden juhlistaminen alkaakin jo aattopäivänä Säätytalolla.
Vili Tiippana kertoo, että yleensä itsenäisyyspäivää on vietetty kotona perheen kanssa piparkakkuja leipoen. Tänä vuonna itsenäisyyden juhlistaminen alkaakin jo aattopäivänä Säätytalolla.

Joskus posti tuo odottamattoman yllätyksen. Näin kävi Imatralla asuville Vili Tiippanalle ja Aleksei Dovgaleville, kun postiluukusta kolahti pääministerin allekirjoittama kutsu lasten itsenäisyysjuhlaan Helsinkiin.
Valtakunnallista juhlaa vietetään itsenäisyyspäivän aattona 5. joulukuuta Säätytalolla. Tapahtumaan on kutsuttu jokaisesta kunnasta kaksi vuonna 2007 syntynyttä lasta. Yhteensä kutsuvieraita on yli 600. Imatralla arpaonni suosi 10-vuotiaita Viliä ja Alekseita.

”Laitan varmaan mustan kauluspaidan päälle”

Säätytalolla pikkuvieraat pääsevät juhlimaan ja seikkailemaan kahdessa kerroksessa. Ohjelmassa on muun muassa musiikkia, taikatemppuja ja yllätysesiintyjiä.
Vili Tiippana kertoo odottavansa tapahtumaa iloisella mielellä.
— Siellä pääsee ideoimaan biisejä yhdessä räppärin kanssa. Sitä odotan eniten.
Tilaisuuden aluksi pääministeri Juha Sipilä kättelee kymmenvuotiaat juhlavieraat. Vili ei ole vielä päättänyt, mitä aikoo Sipilälle sanoa.
Tarkkaa pukukoodia lasten juhlilla ei ole, mutta jotakin Vilillä on jo mietittynä.
— Laitan varmaan mustan kauluspaidan päälle.
— Kravatista meillä on ollut Vilin kanssa vähän vääntöä. Suorat housut täytyy vielä käydä ostamassa, sanoo isä Jani Tiippana.
Hän lähtee saattamaan Viliä Säätytalolle. Itsenäisyysjuhla on kuitenkin tarkoitettu vain lapsille, joten vanhemmille on siksi aikaa järjestetty muuta ohjelmaa.
Imatrankosken koulun neljättä luokkaa käyvä Vili kertoo, että juhlavuodesta on puhuttu oppitunneilla. Teemaviikon aikana tutustuttiin muun muassa koulunkäyntiin sata vuotta sitten.
— Meillä oli paripulpetit ja harjoittelimme kaunokirjoitusta. Ei se kovin helppoa ollut, mutta ei vaikeatakaan.

Kanerva Jalarvo

Svetlana Sinkonen ja Nikolai Dovgalev sekä lapset Aleksei (vas.) ja Mikhail muuttivat Imatralle neljä vuotta sitten.
Svetlana Sinkonen ja Nikolai Dovgalev sekä lapset Aleksei (vas.) ja Mikhail muuttivat Imatralle neljä vuotta sitten.

Sinkoset juhlistavat Suomen itsenäisyyttä ensimmäistä kertaa

Aleksei Dovgalevin äiti Svetlana Sinkonen ei ensin meinannut uskoa, että kutsu itsenäisyysjuhlaan oli tullut oikeaan osoitteeseen.
Suomalaisia sukujuuria omaavan Sinkosen nelihenkinen perhe muutti Pietarista Imatralle neljä vuotta sitten. Sen vuoksi hän ensin oletti, että kutsu olisi tarkoitettu vain suomalaissyntyisille lapsille.
— Tämä on todella hieno yllätys. Venäjällä merkkihenkilöiden tapaaminen ei ole kovin helppoa, ei etenkään pienelle lapselle, Sinkonen sanoo.
Myös Aleksei on kutsusta iloissaan. Linnalan koulun neljäsluokkalainen sanoo, ettei ole vielä kertonut kavereilleen tulevasta itsenäisyysjuhlasta.
— Pääministerin tapaaminen vähän ujostuttaa. Aion ainakin kiittää häntä hienosta tilaisuudesta, Aleksei sanoo.
Sinkonen lähtee itse saattamaan Alekseita Helsinkiin. Hän kertoo, että vanhemmille ja lapsille järjestetään yhteinen kuljetus. Sitä ennen he aikovat kuitenkin suunnata vielä vaateostoksille.
Sinkosen perheessä Suomen itsenäisyyspäivää ei aiemmin ole vietetty.
— Nyt kun ensimmäistä kertaa osallistumme itsenäisyyden juhlistamiseen, niin pääsemme viettämään juhlapäivää näin hienosti. Tästä jää varmasti hyvät muistot.

Juhlan järjestävät Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Lapsiasiavaltuutettu ja valtioneuvoston kanslian Suomi 100 -organisaatio.