Ruokolahden täyskäännös Oritlammen melusuojauksessa yllätti ELYn täysin: ”Ei mitään tietoa tällaisesta”

Minna Mäkinen

Lähimmät talot Oritlammella ovat hyvin lähellä Kuutostietä.
Lähimmät talot Oritlammella ovat hyvin lähellä Kuutostietä.

Mikään ei olisi estänyt Ruokolahden kuntaa ajattamasta Rasilan koulutyömaan maamassoja Kuutostien varteen Oritlammen meluvallia varten.

Se olisi itse asiassa edistänyt muun melusuojauksen toteuttamista.

Näin sanoo Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen tienpitosuunnittelija Hannu Moilanen.

— Kunta olisi voinut ne maamassat sinne ajaa, jos niitä on. Meille ei ole tullut mitään ilmoitusta, että he olisivat halukkaita tällaista tekemään.

Moilanen kuuli Ruokolahden kouluhankkeesta ensimmäistä kertaa. Samoin kuin siitä, että kunta oli valmistautunut ajattamaan koulun tieltä louhittavia maamassoja meluvalleiksi Kuutostielle.

— Suurin ongelma on ollut, ettei kunnalla ole ollut tarvittavia maamassoja, eikä kunta myöskään ole ollut halukas osallistumaan kustannuksiin. Keskustelut ovat aina kääntyneet siihen, että valtion tulee maksaa kustannukset kokonaisuudessaan. Se taas ei valitettavasti onnistu, Moilanen sanoo.

Teknisen johtajan Arja Villasen mukaan maamassoja ei voitu ajattaa Oritlammelle, koska ELY-keskukselta ei ole saatu päivitettyä suunnitelmaa melusuojauksista.

Päivitetty suunnitelma on olemassa, vaikka sitä ei olekaan vahvistettu, Moilanen sanoo.

Vahvistuksen puuttuminen ei ole kuitenkaan ongelma. Moilasen mukaan meluvallien läjitys olisi vaatinut vain ELYn ja kunnan luvan.

Ruokolahden aloitteellisuus olisi todennäköisesti edistänyt lopunkin melusuojauksen toteutumista. Ainakin se olisi ollut tervetullut signaali Liikenneviraston suuntaan, Moilanen toteaa. Olisi helpompi perustella, miksi valtion tulee osoittaa rahaa meluaidan rakentamiseen.

— Jos toinen osapuoli eli kunta on täyttänyt oman velvollisuutensa, meidän on parempi hakea rahaa ja painostaa.

Anu Pakarinen

Luetuimmat

Uusimmat uutiset