Sula kuona sytytti tulipalon Ovakon terässulatossa, palo sammutettiin 10 minuutissa — Teräksen valmistus keskeytyy tehtaanjohtajan arvion mukaan ainakin viikon ajaksi

Henkilövahinkoja ei tullut, eikä suoranaista henkilövaaraa ollut. Palon syttyessä koko tehdas evakuoitiin.

Jasmin Ojalainen

Tarkkaa syttymissyytä ei vielä tiedetä. Palon syy tarkentuu keskiviikkona paloalueen siivouksen jälkeen.
Tarkkaa syttymissyytä ei vielä tiedetä. Palon syy tarkentuu keskiviikkona paloalueen siivouksen jälkeen.

Ovakon tehtaalla Imatralla syttyi tulipalo tiistaina kello 11.03. Palon aiheutti sula kuona, joka oli päässyt valumaan rakenteisiin.

Ovakon tehtaanjohtaja Janne Pirttijoki kertoo, että tehtaan oma palokunta toimi ripeästi ja sai palon sammumaan nopeasti. Ovakon tehdaspalokunta sammutti tulipalon noin kymmenessä minuutissa. Etelä-Karjalan pelastuslaitos auttoi jälkijäähdytyksessä.

Tuotannon tiloissa syttynyt palo sai alkunsa siitä, kun sulaa kuonaa oli päässyt kaasunjakohuoneeseen. Palo muodosti runsaasti savua. Tarkkaa syttymissyytä ei vielä tiedetä.

— Palon syy tiedetään tarkemmin keskiviikkona, kun saadaan paloalue siivottua. Siellä pääsi sulaa teräskuonaa seinän lävitse kaasunjakohuoneeseen. Kuona kun on todella kuumaa, niin se on polttanut sähkökaapeleita ja putkistoja rikki, Pirttijoki kertoo tapahtuneesta.

Paikalle saapui myös Etelä-Karjalan pelastuslaitos, joka lähti paikalle ensin keskisuuren hälytyksen valmiudella, mutta kalustoa lisättiin nopeasti. Tehtaalle hälytettiin sammutusta varten pelastuslaitoksen drone-yksiköt.

Henkilövahingoilta vältyttiin

Palon jälkeisistä jatkotoimista, eli tilojen tuulettamisesta vastaa Ovakon oma henkilöstö. Tilojen tuuletuksen lisäksi kuonaa jäähdytetään tarpeen mukaan.

Palossa ei sattunut henkilövahinkoja, eikä Pirttijoen mukaan suoranaista vaaraa henkilövahingoille ollut. Hapenkäytön automaattisesta turvallisuusjärjestelmästä johtuen tulipalo saatiin rajoitettua vain sulaton kaasunjakohuoneeseen.

— Ympäröivä turvallisuusjärjestelmä ja henkilöstö reagoivat heti kun huomasivat, että kaikki ei ole järjestyksessä. Suoranaista henkilövaaraa ei tänään ollut, hän kertoo.

Ovakon tehtaalla oli tapahtumahetkellä paikalla useampi sata ihmistä toimistot mukaanlukien. Tapahtuma-alueen läheisyydessä oli parisen kymmentä ihmistä.

Heti palon syttyessä terässulaton henkilöstö evakuoitiin, ja liikkuminen kaasunjakohuoneen läheisyydessä kiellettiin.

Teräksen valmistukseen ainakin viikon keskeytys

Tehtaanjohtaja Janne Pirttijoen mukaan on vielä ennenaikaista sanoa palosta johtuvia kokonaisvaikutuksia.

Teräksen valmistus on tällä hetkellä keskeytetty, ja Pirttijoen arvion mukaan keskeytys kestää ainakin viikon ajan.

Valssaamot ja jatkojalostus tehtaalla toimii tälläkin hetkellä.

— Tämä palo tekee sen, että valokaariuunilla ei pysty sulattamaan terästä, hän kertoo.

Tekstiä muutettu uusilla tiedoilla klo 12:47 ja klo 19:38.

Juttua päivitetty 30.10.2019 klo 9:02: korjattu tieto, että vain terässulaton henkilöstö evaukoitiin

Luetuimmat