Uusi voimavalmentaja sparraa Lari Lehtosta olympiatalveen — ”Puolitehoilla tekeminen ei auta mitään”

Timo Korhonen/AOP

Lari Lehtosen henkilökohtaisena valmentajana jatkaa Teemu Pasanen, voimaharjoittelussa häntä sparraa nyt Jaakko Kivelä.

Lari Lehtonen vastaa puheluun Münchenin lentokentällä. Hiihtäjä on palaamassa kotiin Itävallan Ramsausta, jossa hän on viettänyt kymmenen päivää leireillen.

Lehtosen kanssa samalla leirillä olivat Suomen sprinttimaajoukkue, osa haastajaryhmästä, naisten maajoukkueeseen kuuluva Anne Kyllönen ja parahiihtäjä Ilkka Koivisto.

— Ramsau on ollut minulle yleensä haastava leiripaikka isojen vertikaalivaihtelujen takia, mutta nyt harjoitusten rytmitys oli minulle sopiva. Ehjä ja hyvä leiri, Lehtonen toteaa.

Osa ryhmästä jatkoi Ramsausta suoraan Italiaan Val Senalesiin korkeanpaikanleirille, mutta Lehtonen palasi valmistautumaan kilpailukauden alkuun kotimaassa.

Tälle viikolle on normitettu vielä testipaketti Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksessa (KIHU). Kautensa Lehtonen avaa Vuokatin Suomen cupissa 27.—29. lokakuuta.

Tasaisella vain stadionilla

Viime kausi oli kesäkuussa pyöreitä vuosia täyttäneelle Lehtoselle, 30, uran paras. Lahden MM-kisojen yhdistelmäkisa tuotti yhdeksännen sijan, jota edelsi sarja hyviä sijoituksia maailmancupissa.

Ensi kauden päätavoitetta Lehtoselta on turha tivata. Imatran Urheilijoiden hiihtäjä on terveenä pysyessään varma valinta Pyeongchangin talviolympialaisten viestiin, 15 kilometrille ja yhdistelmäkisaan.

Kautta rytmittävät kuitenkin totutusti hiihdon Suomen cup ja maailmancup, joka avataan Rukalla 24.—26. marraskuuta. Olympiahangille päästään 9.—25. helmikuuta.

Lehtonen kertoo päässeensä tutustumaan olympiamaastoihin jonkun verran KIHU:n matolla videokuvan välityksellä. Sen perusteella hän osaa varautua koviin työpätkiin.

— Tasaisella hiihdetään ainoastaan stadionilla. Pyeongchangin maastoprofiilit on otettu huomioon kauteen valmistautumisessa niin leireillä kuin omassa harjoittelussani.

Takana ehjä kesä

Viime kesä oli pitkään jalkavaivojen kanssa taistelleelle Lehtoselle pitkään aikaan ensimmäinen, jonka hän sai harjoitella terveenä. Vanhat vammat ovat jättäneet Lehtosen rauhaan.

— Tämä kesä on ollut yhtä ehjä kuin edellinen. Vammojen kanssa painiessa jalat ovat kuitenkin jääneet yläkroppaa heikommiksi.

Tähän kauteen Lehtonen kertoo hakeneensa uusia ärsykkeitä voimaprojektilla, jonka pääpaino on ollut jalkojen vahvistamisessa.

Voimaharjoitteluun panostamisen myötä kontrollin ja testaamisen tarve ylikuormitus- ja alipalautumistilojen ennalta ehkäisemiseksi on kasvanut.

— Voimaharjoittelussa on aina pieni riski, että se sekoittaa aineenvaihduntaa tai häiritsee kestävyysharjoittelua, joka on lajissa tärkeää, Lehtonen kertoo.

Uuden voimavalmentajan oppiin

Lehtosen henkilökohtaisena valmentajana jatkaa edelleen Teemu Pasanen, jonka kanssa yhteistyö alkoi toissa vuonna. Voimaharjoittelussa Lehtosta sparraa nyt yleisurheiluvalmentaja Jaakko Kivelä.

— Jos voimaharjoittelussa haluaa kehittyä, niin puolitehoilla tekeminen ei auta mitään. Onneksi on nyt Jaakko katsomassa, että suoritustekniikat ovat kunnossa ja teen asioita oikein.

Joonas Tapaninen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.