Joulupukki paljastaa Uutisvuokselle: Nyt ei ole risuja tulossa Imatran ja Ruokolahden suuntaan — vanhan ukin joulusesonki käynnistyy tänä viikonloppuna, katso mistä hänet löytää!

Jos joulupukki pelottaa, voi käydä kuulemassa kansanmusiikkia, jota tarjoilevat näppärikurssilaiset. Tai lepuuttaa hermojaan Lamourettesin seurassa.

Anu Pakarinen

Joulupukki vieraili Imatrankosken joulunavauksessa myös viime vuonna. Pukin kanssa yhteiskuvaan pääsi Neo Lainpelto.
Joulupukki vieraili Imatrankosken joulunavauksessa myös viime vuonna. Pukin kanssa yhteiskuvaan pääsi Neo Lainpelto.

Joulupukin kiireisin sesonkikausi alkaa tänä viikonloppuna. Yhtäkkiä vanhaa ukkia kysytään taas kaikkialle ja samaan aikaan — ja yllättävän moneen paikkaan hän ehtiikin.

Tänä perjantaina esimerkiksi Ruokolahden ulkomuseoalueella pidettäviin joulumyyjäisiin, sekä lauantaina Imatrankosken joulunavaustilaisuuteen.

Sesongista huolimatta Uutisvuoksi onnistui saamaan pukin puhelimenpäähän.

— Tästä se taas alkaa. Kesällä lapset eivät aina edes tunnista minua, ihan rauhassa voin kävellä tuolla ihmisten keskellä, hän valottaa.

Lasten kiltteystasossa ei moittimista, aikuisilla korjaamisen varaa

Lasten kiltteystaso on tänä vuonna ollut ihan suhteellisen hyvällä tasolla, Pukki kertoo. Ja jos nyt välillä satunnaisia harha-askelia tulee, niin Pukki kuulostaa niiden suhteen hyvin ymmärtäväiseltä. Hän paljastaa, aika yllättäen, että hänelläkin oli — silloin monta, monta vuosisataa sitten — hyvin villi nuoruus.

— Mutta kyllähän ne nykylapset ymmärtävät kilttinä olemisen merkityksen. Viimeistään nyt, kun joulukalentereja käydään kaivamaan kaappien kätköistä.

Aikuisten kiltteystasossa sen sijaan on korjaamisen varaa. Joillekin aikuisille Pukki joutuu kantamaan risuja.

— Ja jos ne eivät riitä, niin käräjäoikeus hoitaa loput.

Risuja on luvassa aina Arkadianmäkeä myöten, ja saattaapa niitä joutua viemään myös joillekin ulkovaltojen johtopaikoille. Mutta tämän viikon joulutapahtumiin Imatran seudulla pukki ei aio ottaa mukaan ainuttakaan risua. Sillä alueen lapset ovat olleet melko kilttejä.

Tuoreet väestöennusteet huolettavat pukkia

Yksi asia pukkia kuitenkin huolettaa: tuoreet väestöennusteet. Joutuuko tässä kohta juhlimaan keskenään Korvatunturilla, kun ei enää ole paikkoja, joihin paketteja viedä, hän miettii. Toisaalta asialla on positiivinenkin puoli. Jäljellä olevien kiltteyttä pystyy seuraamaan entistä paremmin.

Ruokolahden joulumyyjäiset alkavat perjantaina kolmelta. Joulupukki vierailee niissä kello 17-18, mutta joulumuori ja tontut ehtivät olla paikalla koko tapahtuman ajan.

Heidän lisäkseen paikalla on monenlaisia myyjiä ja leikittäjiä, leivonnaisia, piparkakkutaloja, koristeita, villa-, lammas-, mehiläis- ja luonnonvaratuotteita, sekä seppä. Lisäksi paikalla on taikapostilaatikko, johon jätetyt kirjeet kulkeutuvat suoraan Pukille. Menossa on mukana myös Kesäkahvila Kaiku.

Joulupukki huomenna Koskenpartaalla

Imatran joulunavaus alkaa lauantaina Vääräntalon joulumyyjäisillä kello yhdeksän. Kävelykatu heräilee puoli yhdeltätoista, ja tuo ihmisille ainakin kaupungin ja seurakunnan joulutervehdykset, Lucia-kuoron ja Tiernapojat, Vuoksen mieslaulajat ja joulupuuroa niin monelle, kuin padoista riittää.

Lisäksi Irti-teatterin aikuisryhmä julistaa ilmoille kymmenen joulun runomuotoista teesiä, ja lapsille on luvassa talutusratsastusta lapsille Koskenpartaan Lappeentien puoleisesta päädystä.

Joulupukki on lupautunut tulemaan paikan päälle puoli yhdeltätoista eteenpäin, ja saattaapa hänellä olla säkissään karkkiakin. Ja jos käy niin, ettei häntä ehdi tänä viikonloppuna tapaamaan, niin Pukki on aikeissa vierailla Imatran seudulla myös viikon päästä. Perjantaina 30. marraskuuta hänet voi tavata sekä Vuoksenniskan, että Ruokolahden joulunavauksissa.

Ainakin sata soittajaa

Pekka Hölkki

Mauno Järvelä luotsaa Näppäreitä.
Mauno Järvelä luotsaa Näppäreitä.

Kulttuuritalo Virran lavalle nousee sunnuntaina peräti 110 soittajaa: suurin osa on Imatran musiikkiopiston oppilaita, loput lähikunnista ja Svetogorskin taidekoulusta

Soiton syynä on Etelä-Karjalan kansanmusiikki -tapahtuma. Tänä vuonna se tarkoittaa Näppäri-kurssia, legendaarisen pelimannin, Mauno Järvelän kehittämää menetelmää. Järvelä on opettanut kansanmusiikin soittamisen riemua ja saloja vuosikausia pelimannipoppoonsa kanssa, monenlaisten instrumenttien soittajille.

Näppärikurssi kestää koko viikonlopun, ja sunnuntaina on aika kuulla sen saavutukset. Soittajien ohjelmisto koostuu yhdeksästä kappaleesta, perinteisistä ja uusista. Pienemmissä porukoissa niiden soittamista on opeteltu jo etukäteen, sillä nyt on tarkoitus vain nauttia yhdessä soittamisen riemusta. Näppärisoiton suola on nimittäin siinä, että näin isolla porukalla soittaessa musiikkiin tempautuu mukaan ihan väkisinkin.

Lamourettes + Joulupukki = pyöreät pikkujoulut

Lamourettes

Lamourettes viihdyttää OC-baarissa.
Lamourettes viihdyttää OC-baarissa.

Imatran OC Barissa vietetään lauantaina pyöreitä: baarin kymmeninsiä pikkujouluja. Tapahtuman ohjelma näyttää siltä, ettei se lopu kesken ihan heti. Adventti-intoista väkeä on koottu viihdyttämään jos jonkinmoista artistia, Heikki Pöyhiä ja Pekka Ranta -duoon ja Osmon akustiseen kosmokseen. Illan aikana on mahdollista nauttia myös ruuasta ja juomasta.

Yksi illan odotetuimmista ohjelmanumeroista lienee tanssiryhmä Lamourettesin tanssiesitys. Tai jos ei se, niin viimeistään joulupukki.

Illan kruunaa imatralaisen musiikkimies Hannu Sopasen pojantytär Viivi Sopanen. Hän esiintyy Ile Koukosen kanssa.

Merikanto, Kuula ja Hynninen

Lumikki Haaja, Lumikki Haaja

Baritoni Jorma Hynninen laulaa Konserttihovissa.
Baritoni Jorma Hynninen laulaa Konserttihovissa.

Imatran konserttihovi tarjoilee yleisölleen sunnuntaina muhkeaa baritoniääntä, sekä suomalaisia klassikkoja. Yksi Suomen menestyneimmistä oopperalaulajista, Jorma Hynninen esittää silloin pianisti Ilmari Räikkösen säestyksellä Toivo Kuulan ja Oskar Merikannon lauluja.

Yksi Hynnisen uran aloituskohdista tapahtui vuonna 1969 Lappeenrannassa. Hän vei voiton tuolloin ensimmäistä kertaa järjestettyjen Lappeenrannan laulukilpailujen miesten sarjassa, ja päihitti muun muassa kakkoseksi tulleen Matti Salmisen. Sittemmin myös Salmisesta tuli suuri suomalainen oopperalegenda.

Paikat jumissa?

aop

Pilates sulattaa jumit kropasta.
Pilates sulattaa jumit kropasta.

Talvi tulee, selkää kolottaa, hartiat lukkiutuu ja niska tuntuu siltä, kuin kymmenen kilon paino vetäisi sitä kohti maata? Jos tämä tuntuu yhtään tutulta, niin suuntaapa lauantaina Ruokolahden Taitotalolle, sillä sieltä voi saada oloon helpotusta.

Luvassa on nimittäin rauhallista, mutta virtaavaa ja hengityksen mukaan etenevää liikettä, ryhtiä ja mielen pitämistä kaikessa mukana: tarkemmin sanoen pilatesta.

Lauantain tapahtuma alkaa kello kymmenen. Se alkaa pilatestunnila. Tunnin jälkeen päivä jatkuu luennolla, joka kertoo kuinka edetä kohti kokonaisvaltaista hyvinvointia — pienin muutoksin ja askel askeleelta.

Ruokolahden Ulkomuseoalue, Joulumarkkinat pe 23.11. klo 15—19.

Koskenparras, perinteinen joulunavaus la 24.11. Vääräntalon joulumyyjäiset klo 9-15, Kävelykadulla ohjelmaa klo 10.30—12.30.

Osmon pikkujoulut la 24.11 klo 19.

Imatran Näppärit, Näppärikurssin päätöskonsertti, Kulttuuritalo Virta su 25.11 klo 16.

Jorma Hynninen: Lauluja elämästä, Imatran Konserttihovi su 25.11 klo 17.

***

Juttua muokattu perjantaina 23.11. kello 9.20. Poistettu yksi joulupukin haastattelussa ollut sitaatti.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset