Varainkeruu Imatran Inkeri -veistokselle etenee: Rahat luonnosvaiheen toteuttamiseen ovat jo koossa, useita kymppitonneja puuttuu silti edelleen

Keräys on tuottanut tähän mennessä runsaat 5 000 euroa. Luonnos tulevasta kuvataideteoksesta tilataan talven aikana.

Imatran Inkeri ansaitsee viimeinkin oman nimikkoteoksensa Imatralle, päätti Kanta-Imatra -seura tänä vuonna. Arkistokuvassa Imatran Inkereitä usealta vuodelta.
Imatran Inkeri ansaitsee viimeinkin oman nimikkoteoksensa Imatralle, päätti Kanta-Imatra -seura tänä vuonna. Arkistokuvassa Imatran Inkereitä usealta vuodelta.

Kanta-Imatra -seuran käynnistämä varainkeruu Imatran Inkeri -kuvataideteoksen toteuttamiseksi etenee hitaasti mutta varmasti.

Tavoitteena on saada kasaan 60 000 euroa patsaan, veistoksen tai muun Inkerinaukiolle soveltuvan kuvataideteoksen tilaamiseksi.

Tähän mennessä keräys on tuottanut runsaat 5 000 euroa.

Kanta-Imatra -seuran varapuheenjohtaja Pia Rantanen kertoo ihmisten suhtautuvan hankkeeseen poikkeuksetta positiivisesti, mutta rahahanojen olevan yllättävänkin tiukassa.

— Keräys on saanut positiivisen vastaanoton joka paikassa, mutta sitten kun se pitää realisoida rahaksi, on vähän haasteellisempaa. Olemme saaneet muutamia isompia lahjoituksia, mutta enimmäkseen summa koostuu pienistä puroista. Isojen setelien lahjoittajia on tällä talousalueella harvakseltaan.

Pienintäkään lahjoitusta ei ylenkatsota.

— Jos jokainen imatralainen lahjoittaisi kaksi euroa, päästäisiin tilaamaan kuvataideteos saman tien, Rantanen havainnollistaa.

Teosluonnos tilaukseen talvella?

Tavoitteena on tilata teosluonnos talven aikana. Taiteilija, jolta luonnos tilataan, on vielä valitsematta.

Menossa on potentiaalisten taitelijoiden haarukointi, Pia Rantanen kertoo. Apuna käytetään muun muassa Saimaan ammattikorkeakoulun kuvataideyksikön asiantuntemusta.

— Valinta aiotaan tehdä muutamien taiteilijoiden joukosta keskustelujen kautta, Rantanen kertoo.

Erika Sirviö

Teos tullaan sijoittamaan Inkerinaukiolle. Kuvassa Pia Rantanen, Rauni Aineslahti, Ulla-Maija Järnstedt ja Tuula Hollmerus.
Teos tullaan sijoittamaan Inkerinaukiolle. Kuvassa Pia Rantanen, Rauni Aineslahti, Ulla-Maija Järnstedt ja Tuula Hollmerus.

Kustannussyistä luonnoksia tilataan vain yksi.

Lopullinen teos tilataan, jos rahaa saadaan kokoon tarpeeksi. Hintaan vaikuttavat muun muassa teoksen materiaalit ja toteutustapa.

Kanta-Imatra -seura puhuu väljästi ”kuvataideteoksesta”, eikä esimerkiksi Inkeri-patsaasta.

— Patsas johtaa sanana mahdollisesti väärään mielikuvaan. Haluamme, että taitelijalle jää taiteellinen vapaus.

Keräys jatkuu elokuulle

Keräys jatkuu ensi vuoden elokuulle saakka.

Siihen voi osallistua lahjoittamalla rahaa tilille tai keräyslippaisiin. Imatran Inkerit kiertävät lippaiden kanssa eri tapahtumissa, minkä lisäksi pysyvä keräyspaikka on Teatteri Imatrassa.

Imatran Inkerin nimikkoteos tullaan sijoittamaan Inkerinaukiolle.

Hankkeella juhlistetaan Imatran Inkerin 50-vuotisjuhlaa. Ensimmäinen Inkeri valittiin vuonna 1970.

Luetuimmat