Kaupunginhallitus tiukensi linjaa ja palautti poliisin lupapalveluita koskevan lausunnon takaisin käsittelyyn: ”Vahva näkemys, että noin radikaalia supistamista ei voi tehdä”, sanoo Anna Helminen

Kaupunginhallituksen listalla ollut esitys palautettiin takaisin valmisteluun.

Niina Villman

Kaakkois-Suomen poliisi haluaisi supistaa Imatran lupapalvelut kahteen päivään viikossa. Kokeilu alkaisi 1. syykuuta 2016.
Kaakkois-Suomen poliisi haluaisi supistaa Imatran lupapalvelut kahteen päivään viikossa. Kokeilu alkaisi 1. syykuuta 2016.

Kaupunginhallitus palautti listalla olleen asian takaisin valmisteluun. Asia koski Kaakkois-Suomen poliisin aikeita supistaa Imatran poliisiaseman lupapalveluita viidestä kahteen päivään viikossa.

Poliisi perusteli aukioloaikojen supistamista poliisitehtävien ja lainmuutoksilla. Lupapalveluiden aukioloaikoja karsimalla poliisi voisi ohjata työvoimaa muihin tehtäviin.

Asian valmisteli tila- ja turvallisuuspäällikkö Sami Turunen, joka totesi lyhyesti, että esitetty järjestely on perusteltu, eikä kaupungilla ole asiaan huomautettavaa.

— Tällä ratkaisulla turvataan poliisin henkilöresurssia kenttätyössä, missä sitä eniten tarvitaan, valmistelussa sanottiin.

"Ei voi olla kaupungin lausunto"

15. huhtikuuta kokoontunut kaupunginhallitus päätti kuitenkin, että lausunto palautetaan valmisteluun. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anna Helminen sanoo, että esityksessä kuultiin viranhaltijan näkemys, mutta se ei voi olla Imatran kaupungin lausunto.

Oliko valmistelu hätiköiden tehty?

— Sanotaanko, että ainakaan keskustelua ei ole käyty valmisteluvaiheessa. Se siinä varmaan tuli yllätyksenä. Asia liittyy hyvin vahvasti pohjoisen maakunnan kuntiin, joten olisi tärkeä katsoa myös yhteinen näkemys. Ruokolahti on asiasta lausunut, mutta Rautjärvi ja Parikkala käsittääkseni ei, Helminen sanoo.

Ruokolahden lausunto asiasta oli tiukkasävyisempi, eikä siinä oltu myötämielisiä voimakasta rajaamista kohtaan.

Silva Laakso

Imatran kaupunginhallitus palautti poliisin lupapalveluita koskevan asian takaisin selvitykseen.
Imatran kaupunginhallitus palautti poliisin lupapalveluita koskevan asian takaisin selvitykseen.

Mielipide ei vielä ratkaise

Helmisen mukaan asia herätti kaupunginhallituksessa keskustelua, jossa pohdittiin muun muassa sitä, olisivatko työvoimaresurssit kohdennettavissa ristiin, niin kuin poliisi on esittänyt.

— Vahva näkemys on, että noin radikaalia supistamista ei voi tehdä, Helminen toteaa yleisesti.

Vaikka lausuntoa asiaan on pyydetty alueen kunnilta, on valta viime kädessä valtionhallinnolla. Helminen kuitenkin pitää positiivisena sitä, että asiasta on pyydetty lausuntoa.

— Samoilla veronmaksajien rahoilla niitä palveluita pyöritetään, olivat ne kunnallisia tai valtiollisia. Kyse on kuntalaisten palveluiden saamisesta, saatavuudesta ja laadusta. Ja aukioloajat ovat yksi laatuelementti, Helminen sanoo.

Uusimmat uutiset